Wykonanie
Wielkanocny, pyszny z dużą ilością
bakalii keks, musi być obowiązkową propozycją na świątecznym
stole obok wielu innych wypieków. Sposób przygotowania tego ciasta jest banalnie prosty nie może się nie udać .
![](/Data/Images/smakowitedania.blogspot.com\2014_slash_04_slash_keks-film/l/357426401.JPG)
składniki na formę na keksciasto250g
masła1 szklanka
cukru kryształu1 opakowanie
cukru waniliowego1,5 szklanki
mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia
bakalii3 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
bakalii (
rodzynek,
skórki pomarańczowej,
orzechów włoskich itp. ) Przepis na
skórkę pomarańczową tutaj5
jajeklukier1 łyżka wrzątku8 łyżek
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyprzepisDo miski przekładamy miękkie
masło i ucieramy je na puszystą masę stopniowo dodając
cukier kryształ a następnie
cukier waniliowy. Cały czas ucierając dodajemy również
żółtka oddzielone od
białek,
makę oraz
proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite
białka delikatnie łączymy z
ciastem .Do miski przekładamy
bakalie:
rodzynki muszą być sparzone,
orzechy oraz
skórkę pomarańczową,trzy łyżki
skórki pomarańczowej zostawiamy do ozdobienia keksa.
Bakalie obtaczamy w łyżce
mąki.Do ciasta wsypujemy
bakalie i dokładnie mieszamy.Ciasto przekładamy do formy na keks wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch ciasta i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. około 50 - 60 minut.Upieczony keks zostawiamy w formie do wystudzenia.Do miski wlewamy wrzątek dodajemy
sok z cytryny i stopniowo wsypujemy
cukier puder cały czas mieszając. Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzony keks, wierzch ciasta dekorujemy pozostałą
skórką pomarańczową.