Wykonanie
Festiwal
maku, w ramach testowania bożonarodzeniowych przepisów, trwa:-). Dziś Święto Niepodległości, więc jako jednostka w pełni suwerenna, nie uległam wszechobecnemu szaleństwu wypiekania
rogali marcińskich:-))). W ostatnich dniach w blogach kulinarnych pojawiło się ich całe mnóstwo. Postanowiłam więc zaproponować coś innego, choć owo "coś" jest również z
makiem.Dzisiejsze ciasto to świetny pomysł na leniwy makowiec. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy nie lubią
drożdżowych wypieków albo są zbyt niecierpliwi i chcą raczyć się ciachem (prawie) natychmiast.
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm lub formę keksówkęCiasto:250g
mąki pszennej250g miękkiego
masła250g
cukru4
jaja1 łyżeczka
proszku do pieczenia50g kandyzowanej
skórki pomarańczowejkilka kropel esencji pomarańczowejMasa makowa:500-600g gotowej masy makowej2
jaja2 łyżki
czystej wódki2 łyżki
mioduLukier:2 łyżki
soku z cytrynyok. 3/4 szklanki
cukru pudruDodatkowo:garść
rodzynekWykonanie:Ciasto:Oddzielamy
żółtka od
białek. Z
białek ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z
cukrem, stopniowo dodając
masło. Następnie wsypujemy
mąkę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
skórkę pomarańczową i esencję. Na koniec masę delikatnie łączymy z pianą z
białek. 2/3 gotowego ciasta przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy.Masa Makowa:Gotową masę
makową wkładamy do rondelka. Dodajemy
miód,
wódkę i
jaja. Podgrzewamy, mieszając aż wszystkie skladniki ładnie nam sie połączą. Odstawiamy do wystygnięcia.Zimną masę wykładamy na ciasto i przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta.Całość pieczemy ca 60 min w temperaturze 170-180C.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z
sokiem cytrynowym na gładko. Ilością obywdu składników można żonglować, celem uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji lukru.
Lukier rozprowadzamy na upieczonym i wystudzonym cieścieDodatkowo:
Rodzynki zalewamy na parę minut wrzątkiem. Odsączamy i czekamy aż wystygną.Posypujemy nimi wierzch polukrowanego ciasta.
Życzę Wam smacznego! :-)