ßßß Cookit - przepis na Ciasto makowe z lukrem i rodzynkami czyli.. makowiec dla leniwych:-)

Ciasto makowe z lukrem i rodzynkami czyli.. makowiec dla leniwych:-)

nazwa

Wykonanie

Festiwal maku, w ramach testowania bożonarodzeniowych przepisów, trwa:-). Dziś Święto Niepodległości, więc jako jednostka w pełni suwerenna, nie uległam wszechobecnemu szaleństwu wypiekania rogali marcińskich:-))). W ostatnich dniach w blogach kulinarnych pojawiło się ich całe mnóstwo. Postanowiłam więc zaproponować coś innego, choć owo "coś" jest również z makiem.
Dzisiejsze ciasto to świetny pomysł na leniwy makowiec. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy nie lubią drożdżowych wypieków albo są zbyt niecierpliwi i chcą raczyć się ciachem (prawie) natychmiast.
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm lub formę keksówkę
Ciasto:
250g mąki pszennej
250g miękkiego masła
250g cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel esencji pomarańczowej
Masa makowa:
500-600g gotowej masy makowej
2 jaja
2 łyżki czystej wódki
2 łyżki miodu
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
ok. 3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
garść rodzynek
Wykonanie:
Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając masło. Następnie wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę pomarańczową i esencję. Na koniec masę delikatnie łączymy z pianą z białek. 2/3 gotowego ciasta przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
Masa Makowa:
Gotową masę makową wkładamy do rondelka. Dodajemy miód, wódkę i jaja. Podgrzewamy, mieszając aż wszystkie skladniki ładnie nam sie połączą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną masę wykładamy na ciasto i przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta.
Całość pieczemy ca 60 min w temperaturze 170-180C.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z sokiem cytrynowym na gładko. Ilością obywdu składników można żonglować, celem uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji lukru.
Lukier rozprowadzamy na upieczonym i wystudzonym cieście
Dodatkowo:
Rodzynki zalewamy na parę minut wrzątkiem. Odsączamy i czekamy aż wystygną.
Posypujemy nimi wierzch polukrowanego ciasta.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/11/ciasto-makowe-z-lukrem-i-rodzynkami.html