Wykonanie
A dzisiaj szybki i słodki przepis na małe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :).

Składniki:(na 30 eklerków)Ciasto:4
jajka1/2 kostki
margarynyłyżeczka
cukru pudruszklanka
wodyszklanka
mąkiszczypta
proszku do pieczeniaKrem:3/4 kostki
masła3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru5 łyżek
maki ziemniaczanej4 łyżki
mąki pszennejopakowanie
cukru waniliowego3
jajkaDodatkowo:kilka
krówekodrobina
mlekapłatki migdałówWykonanie:Ciasto:
Wodę z
margaryną i łyżką
cukru roztopić.
Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do rozpuszczonego i zagotowanego
masła.Dokładnie wymieszać, uważając, aby nie powstały grudki i chwilę podgotować.Zestawić z ognia i wbijać kolejno
jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować, aby ciasto odchodziło od
boków garnka.Zdjąć z ognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego
masła.Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią.Krem:2 szklanki
mleka, kostkę i
cukier waniliowy i
cukier roztopić, zagotować.
Mąki rozmieszać w szklance
mleka wraz z
jajkami. Dodać do zagotowanego
mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić z ognia. Trochę przestudzić.Ptysie przekrajać na pół i napełniać je ciepłym kremem.Polewa:W rondelku roztopić kilka
krówek z odrobiną
mleka na spodzie garnka, aby
krówki nie przypaliły się.Smarować wierzch eklerków i od razu obsypać je
migdałami, (szybko bo masa korówkowa błyskawicznie zastyga).Smacznego :)