ßßß Cookit - przepis na Śledzie smażone w ostrej marynacie z warzywami

Śledzie smażone w ostrej marynacie z warzywami

nazwa

Wykonanie

W podobny sposób można przygotowywać różne inne ryby, filety i całe tuszki. Można zalać je zalewą bez warzyw albo dodać jakiś inny zastaw jarzynowy - bardzo dobrze smakują zarówno z pieczywem jak i z ziemniakami. W lodówce mogą postać min.. 2 tygodnie, ale zaręczam, że nie wytrzymają tyle :-)
składniki:
15 świeżych tuszek śledziowych
1 duża cebula
po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
1 papryczka chili
1/2 winnego, zielonego jabłka
2 łodygi selera naciowego razem z listkami
olej do smażenia
kilka łyżek mąki pszennej
do smaku: sól, papryka mielona słodka, pieprz mielony
ZALEWA - 1/2 szkl. octu spirytusowego 10 %
1,5 szkl. wody
2 czubate łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
kilka ziarenek czarnego pieprzu
sposób przygotowania: składniki zalewy umieściłam w garnku, gotowałam ok. 15 min. aż przyprawy oddały swój aromat, przecedziłam.
Tuszki śledziowe dokładnie oczyściłam - ja kupuję już wypatroszone i bez głów. Wypłukałam je i dobrze osuszyłam. Na głębokim talerzu zmieszałam kilka łyżek mąki (5-6) z jedną czubatą łyżeczką soli i papryki. Obtaczałam w tej mieszance płaty śledzi, lekko otrzepywałam z nadmiaru i kładłam na bardzo mocno rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyłam z obu stron do zrumienienia. Trzeba przewracać delikatnie bo śledzie są kruche. Osączałam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kiedy śledzie stygły zajęłam się warzywami. Oczyściłam je i opłukałam. Chili posiekałam, cebulę pokroiłam w w cienkie ćwierć plasterki, papryki w paski a selera na nieduże plasterki. Jabłko, razem ze skórką, w słupki.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, zeszkliłam cebulę z dodatkiem chili, dodałam paprykę, jabłko i selera, smażyłam razem tylko kilka chwil pilnując żeby nic się nie zrumieniło, oprószyłam mielonym pieprzem. Następnie zalałam zalewą i gotowałam 5 minut - na tym etapie można jeszcze całość doprawić do smaku solą albo cukrem według własnego gustu - odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
W pojemniku układałam warstwami obsmażone filety zalewając je marynatą z warzywami. Odstawiłam, pod szczelnym przykryciem, do lodówki na całą noc - można nawet na dłużej żeby się dobrze zamarynowały. Jeśli zalewa nie zakrywa dobrze wszystkich składników dobrze jest co kilka godzin polać nią wierzchnią warstwę.
Nam takie śledziki bardzo smakowały z dodatkiem zwykłej, świeżej bułki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/sledzie-smazone-w-ostrej-marynacie-z.html