Wykonanie
Śledzie marynowane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Problem jednak w tym, że są różnie przyprawiane a zalewa nie zawsze jest odpowiednio kwaśna. Dlatego też wolę je przyrządzić sama bo mam wtedy pewność, że będą smakowały tak jak lubię.Najlepsze do tego są surowe, duże i mięsiste
śledzie. Można też użyć mniejszych, sprzedawanych w płatach, ale także surowych a nie z solanki. Przeważnie po prostu takie
śledzie smażę, ale czasami także marynuję a później podaję z
ziemniakami w mundurkach bo w takim zestawieniu smakują nam najbardziej.
czas przygotowania: 15 minut + kilka dni marynowaniaskładniki:ok. 1 kg surowych
tuszek śledziowychZALEWA - 650 ml
wody300 ml
octu spirytusowego 10%4 czubate łyżki
cukru2 płaskie łyżki
soli4
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka nasion
gorczycy białej1 łyżeczka ziaren
pieprzudodatkowo - 1 lub 2 nieduże
cebuleew. 1 nieduża
marchewkaJak zrobić
śledzie w occie?
Śledzie były surowe - po prostu
tuszki wypatroszonych ryb, bez głów. Umyłam ja dokładnie i osuszyłam. Rozcięłam do końca, do ogona, i delikatnie wyjęłam kręgosłupy. Nożyczkami odcięłam też płetwy. Mniejszymi ośćmi się nie przejmowałam bo albo zmiękną mocno albo nawet rozpuszczą się z marynacie.
Cebule obrałam, pokroiłam w krążki.
Wodę zagotowałam z
cukrem,
solą i
przyprawami, pogotowałam kilka minut żeby
przyprawy oddały swój smak zalewie. Pod koniec wrzuciłam
cebulę i gotowałam razem dosłownie minutę. Zdjęłam z ognia a kiedy zalewa przestygła dolałam
ocet. W dużym słoju ułożyłam płaty
rybne, dość ciasno, przekładając kawałkami
cebuli i
marchewką. Zalałam zimną zalewą. Zakręciłam słoik i odstawiłam do lodówki na kilka dni.Po ok. 3-5 dniach
śledzie są już gotowe i można je jeść. My lubimy najbardziej z
ziemniakami w mundurkach. Zamarynowane
śledzie mogą później postać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.Razem z
cebulą do marynaty można dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki albo niedużą kosteczkę
marchewkę. Marynowane
śledzie można zrobić także ze
śledzi solonych, ale te trzeba najpierw dobrze wymoczyć.