ßßß Cookit - przepis na Śledzie w zalewie octowej

Śledzie w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Śledzie marynowane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Problem jednak w tym, że są różnie przyprawiane a zalewa nie zawsze jest odpowiednio kwaśna. Dlatego też wolę je przyrządzić sama bo mam wtedy pewność, że będą smakowały tak jak lubię.
Najlepsze do tego są surowe, duże i mięsiste śledzie. Można też użyć mniejszych, sprzedawanych w płatach, ale także surowych a nie z solanki. Przeważnie po prostu takie śledzie smażę, ale czasami także marynuję a później podaję z ziemniakami w mundurkach bo w takim zestawieniu smakują nam najbardziej.
czas przygotowania: 15 minut + kilka dni marynowania
składniki:
ok. 1 kg surowych tuszek śledziowych
ZALEWA - 650 ml wody
300 ml octu spirytusowego 10%
4 czubate łyżki cukru
2 płaskie łyżki soli
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka nasion gorczycy białej
1 łyżeczka ziaren pieprzu
dodatkowo - 1 lub 2 nieduże cebule
ew. 1 nieduża marchewka
Jak zrobić śledzie w occie?
Śledzie były surowe - po prostu tuszki wypatroszonych ryb, bez głów. Umyłam ja dokładnie i osuszyłam. Rozcięłam do końca, do ogona, i delikatnie wyjęłam kręgosłupy. Nożyczkami odcięłam też płetwy. Mniejszymi ośćmi się nie przejmowałam bo albo zmiękną mocno albo nawet rozpuszczą się z marynacie. Cebule obrałam, pokroiłam w krążki.
Wodę zagotowałam z cukrem, solą i przyprawami, pogotowałam kilka minut żeby przyprawy oddały swój smak zalewie. Pod koniec wrzuciłam cebulę i gotowałam razem dosłownie minutę. Zdjęłam z ognia a kiedy zalewa przestygła dolałam ocet. W dużym słoju ułożyłam płaty rybne, dość ciasno, przekładając kawałkami cebuli i marchewką. Zalałam zimną zalewą. Zakręciłam słoik i odstawiłam do lodówki na kilka dni.
Po ok. 3-5 dniach śledzie są już gotowe i można je jeść. My lubimy najbardziej z ziemniakami w mundurkach. Zamarynowane śledzie mogą później postać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.
Razem z cebulą do marynaty można dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki albo niedużą kosteczkę marchewkę. Marynowane śledzie można zrobić także ze śledzi solonych, ale te trzeba najpierw dobrze wymoczyć.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/sledzie-marynowane-w-zalewie-octowej.html