ßßß Cookit - przepis na Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane

nazwa

Wykonanie

Jak ja lubię marynowane pieczarki;) Już dawno miałam ochotę zrobić je samodzielnie ale nie mogłam dostać małych pieczarek. Jednak jakiś czas temu się udało. Te domowe pieczarki są o niebo lepsze od tych kupnych, wprost idealne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim wiemy co tak naprawdę w nich jest. Bardzo fajne jako samodzielna przegryzka bądź też dodatek do sałatek, kanapek czy obiadu. Polecam bardzo;)
Składniki:
1 kg pieczarek
łyżka soli
łyżka octu
6 plasterków marchewki
łyżeczka gorczycy
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu
1 mała cebula ewentualnie połowa dużej
2 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie: Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę.
Zalewa:
250 ml octu
750 ml wody
3 łyżki cukru
łyżka soli
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku i od momentu zagotowania się gotować jeszcze przez około 10 minut.
Wypełnione pieczarkami słoiki zalać gorącą zalewą i po wystudzeniu zapasteryzować.
Idealne do jedzenia będą po około 2 tygodniach.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/10/pieczarki-marynowane.html