Wykonanie
Jak ja lubię marynowane
pieczarki;) Już dawno miałam ochotę zrobić je samodzielnie ale nie mogłam dostać małych
pieczarek. Jednak jakiś czas temu się udało. Te domowe
pieczarki są o niebo lepsze od tych kupnych, wprost idealne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim wiemy co tak naprawdę w nich jest. Bardzo fajne jako samodzielna przegryzka bądź też dodatek do sałatek, kanapek czy obiadu. Polecam bardzo;)
Składniki:1 kg
pieczarekłyżka
soliłyżka
octu6 plasterków
marchewkiłyżeczka
gorczycy2
liście laurowe4 ziarna
pieprzu1 mała
cebula ewentualnie połowa dużej2 ziarenka
ziela angielskiegoWykonanie:
Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka i zalać zimną
wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę
soli oraz
octu. Od momentu zagotowania się
wody, gotować 10 minut.
Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z
marchewką,
gorczycą, liśćmi laurowymi,
pieprzem,
cebulą i
zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W
między czasie przygotować zalewę.Zalewa:250 ml
octu750 ml
wody3 łyżki
cukrułyżka
soliWykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku i od momentu zagotowania się gotować jeszcze przez około 10 minut.Wypełnione
pieczarkami słoiki zalać gorącą zalewą i po wystudzeniu zapasteryzować.Idealne do jedzenia będą po około 2 tygodniach.Smacznego ;)