ßßß
Składniki:1 kg pieczarekłyżka soliłyżka octu6 plasterków marchewkiłyżeczka gorczycy2 liście laurowe4 ziarna pieprzu1 mała cebula ewentualnie połowa dużej2 ziarenka ziela angielskiegoWykonanie: Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę.Zalewa:250 ml octu750 ml wody3 łyżki cukrułyżka soliWykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku i od momentu zagotowania się gotować jeszcze przez około 10 minut.Wypełnione pieczarkami słoiki zalać gorącą zalewą i po wystudzeniu zapasteryzować.Idealne do jedzenia będą po około 2 tygodniach.Smacznego ;)