ßßß Cookit - przepis na Śledzie w zalewie octowej

Śledzie w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Składniki na śledzie:
1,2kg świeżych tuszek śledziowych
650ml wody
300ml octu
1 duża cebula
1 marchewka
4 czubate łyżki cukru
2 płaskie łyżki soli
po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu
po 5 liści laurowych i ziela angielskiego
Przygotowanie śledzi:
Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy.
Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet.
W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki.
Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach, ale warto potrzymać je dłużej.
W lodówce zamarynowane śledzie mogą postać około 2-3 tygodni.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/sledzie-w-zalewie-octowej