ßßß Cookit - przepis na Śledzie W Zalewie Octowej

Śledzie W Zalewie Octowej

nazwa

Wykonanie

Opis : Śledzie w zalewie octowej to baza do wielu przekąsek ze śledziami w roli głównej. Gdy wykonacie śledzia w wersji podstawowej z tego przepisu, możecie przystąpić do dalszych przygotowań przekąski/dania, na które macie ochotę. Istnieją różne sposoby przygotowań takiego śledzia i na pewno znacie ich więcej, ale ja wymienię kilka : np. odsączenie go z zalewy i wymieszanie ze śmietaną, majonezem lub mix śmietany i majonezu - w każdej wersji można dodać jabłko/ogórka kiszonego lub korniszona; odsączenie z zalewy i wymieszanie z majonezem i musztardą; odsączenie z zalewy i dodanie ogórka kiszonego/korniszona oraz oleju lub oliwy; pozostawienie zalewy i dodanie samej śmietany (uzyskamy taką polewkę, którą nazywano często "Ślepe śledzie" i podajemy z połówkami ugotowanych ziemniaków - to moja ulubiona wersja, do której mam duży sentyment, gdyż pamiętam jak przygotowywała ją moja babcia.
Pochodzenie : przepis dostałam od mamy
Ilość : ponad 1 litrowy słoik
Składniki Na Zalewę Z Cebulą :
2 średnie cebule
1,5 szkl. wody
8 łyżeczek octu spirytusowego (każda po 5 ml)
1 płaska łyżeczka soli
ponad 0,5 płaskiej łyżki cukru
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
0,5 łyżeczki ziaren gorczycy (opcjonalnie)
6 ziaren pieprzu
Składniki Podstawowe :
0,5 kg śledzi matiasów
woda do zalania śledzi
Przygotowanie :
Cebule pokroić w piórka.
Wszystkie składniki na zalewę z wyjątkiem cebuli umieścić w garnuszku.
Zagotować.
Gotować ok. 5 min.
Po tym czasie dodać cebulę.
Gotować 1-3 min. do momentu, kiedy zmięknie.
Odstawić do przestudzenia.
Po tym czasie śledzie opłukać trzykrotnie pod zimną bieżącą wodą.
Włożyć je na 15-20 min. do zimnej wody (całość wody ma je przykrywać).
Wyciągnąć z wody, w której leżakowały.
Każdy płat śledzia pokroić na 3-4 części.
Na dnie słoika wyłożyć warstwę śledzi i warstwę cebuli z kilkoma przyprawami z zalewy.
Tak postępować do skończenia się składników.
Pozostałością zalewy zalać śledzie (w razie potrzeby można dolać do śledzi przegotowanej, ostudzonej wody, aby w całości pływały w zalewie).
Zamknąć słoik i przechowywać w lodówce.
Po ok. 12-24 godz. śledzie nadają się do konsumpcji w wersji podstawowej lub w podpowiedzianych pomysłach, o których wspomniałam w "Opisie".
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/12/sledzie-w-zalewie-octowej.html