ßßß Cookit - przepis na Śledzie opiekane w zalewie octowej

Śledzie opiekane w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Pyszne i proste śledziki obsmażone i zalane aromatyczną zalewą. Idealne wpasują się w klimat Świąt tym bardziej, że robi się je wcześniej. Idealne na przekąskę czy zakąskę. Przepis z bloga Ósmy kolor tęczy .
Składniki :
500 - 1 kg świeżych tuszek śledziowych
3-4 łyżki mąki pszennej
1 cebula
1 łyżeczka ziaren kolendry
2-3 liście laurowe
po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
ok 1 cm korzenia imbiru
1 szklanka octu spirytusowego
2 szklanki wody
3-4 łyżki cukru
1 łyżka soli
sól, pieprz
olej do smażenia
Tuszki śledziowe myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące strzepując jej nadmiar.
Na patelni rozgrzewamy olej. Śledzie smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym po czym układamy dość ściśle we wcześniej wyparzonym słoju.
Cebulę siekamy w piórka a imbir w krążki. Wkładamy do garnka ze składnikami takimi jak : ziarna kolendry, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela, wodę i 1 łyżkę soli. Zalewę zagotowujemy.
Cukier wsypujemy na suchą patelnię i dodajemy 1 łyżkę wody. Podgrzewamy aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Uwaga nie mieszamy. Od razu po ściągnięciu z ognia OSTROŻNIE dolewamy do zalewy. UWAGA może pryskać. Mieszamy.
Do gorącej zalewy dodajemy ocet, ponownie zagotowujemy. Studzimy.
Przestudzoną zalewą zalewamy śledzie. Zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.
Najlepiej smakują po 2-4 dniach a szczelnie zamknięte można przechowywać do miesiąca.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/11/Sledzie-opiekane-w-zalewie-octowej.html