Wykonanie
Paprykę dostałam i jak to ja musiałam ją czym prędzej przerobić :) Prawda, że ładnie prezentuje się w słoiku?? Zachęcam do wypróbowania przepisu w przypadku nagłego wystąpienia paprykowej nadwyżki w lodówce.Zdjęcie wykonane... hmmmm... nie zgadniecie... ::) :)... na przydomowym kompostowniku - tylko tam było jeszcze ładne słoneczko :)SKŁADNIKI na 4 słoiki o pojemności 1/2 litra:ok. 8 dorodnych różnokolorowych
słodkich paprykduża
cebula4 łyżki
oliwy lub
oleju5 szklanek
wody (1,2 l)1 szklanka
octu spirytusowego (0,2l)1/2 szklanki
cukru (100g)1 1/2 łyżki
soli (30g)10
liści laurowychłyżka
ziela angielskiego2 pełne łyżki
gorczycy1/2 łyżki
czarnego pieprzu ziarnistegoZacznijmy od zalewy :
Woda +
ocet +
cukier +
sól +
listki laurowe + ziele +gorczyca +
pieprz - wszystko na wolnym ogniu trzymać pod przykryciem do zagotowania.
Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w mniejsze kawałki.Na dno słoików włożyć 2-3 plastry
cebuli a
potem ścisło napełnić
papryką. Całość zalać przygotowaną marynatą a przed samym zakręceniem słoika wlać na wierzch łyżeczkę oliwy/oleju.Szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.SMACZNEGO
