ßßß Cookit - przepis na Buły z pizzowym farszem

Buły z pizzowym farszem

nazwa

Wykonanie

Napisałam "z pizzowym farszem" bo ser, szynka, pomidory, zioła....więc jak je inaczej nazwać? Ser topiąc się miejscami wypływał i przypiekł się, ale to nam nie przeszkadzało a nawet dodało uroku bułeczkom.
Ciasto z mąki żytniej wyszło bardzo delikatne więc chyba następna pizza też z takiej będzie :-) Na razie ciepłe bułeczki zniknęły w oka mgnieniu a Żarłoczki głaskały się bo brzuszkach pytając co dobrego będzie jutro ...
składniki:
3 czubate szkl. mąki żytniej typ 720 (szkl. poj. 250 ml)
3 dkg świeżych drożdży
1/3 szkl. mleka
1/2 szkl. maślanki
10 dkg rozpuszczonego masła albo margaryny
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 jajko
1 żółtko
farsz: 2 średnie cebule
6 plasterków szynki wędzonej
3 plastry sera żółtego (takie grubości 1/2 cm) - ja miałam mozarellę z dużego bloku
2 czubata łyżki serka twarogowego z pieprzem
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżeczki przyprawy 'pomidory suszone z czosnkiem i bazylią'
6 pomidorów suszonych z oliwy
1,5 łyżki oliwy od pomidorów
do smaku: pieprz ziołowy, sól ziołowa
do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka
sposób przygotowania: Drożdże roztarłam z cukrem, dolałam ciepłe mleko, wymieszałam i odstawiłam żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól i czosnek. Jajko i żółtko roztrzepałam z maślanką, dolałam do mąki. Dolałam też rozczyn i lekko ciepłe masło. Wyrobiłam miękkie ciasto .
Odstawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na ok. 1 , 5 godziny żeby wyrosło.
FARSZ - Cebulę obrałam, posiekałam, zeszkliłam na patelni dodając olej od pomidorów. Dodałam pokrojoną w kostkę szynkę, posiekane pomidory, smażyłam razem 2-3 minuty. Po zdjęciu z ognia dodałam przyprawy, wymieszałam a gdy całość przestygła zmieszałam z pokrojoną w kosteczkę mozarellą, serkiem pieprzowym i bazylią.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam, podzieliłam na 10 części oprószając mąką. Każdą część rozpłaszczyłam na placuszek. Na nie nałożyłam po czubatej łyżce farszu i delikatnie zlepiłam brzegi formując podłużne bułeczki. Ułożyłam je, zlepieniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na 15 min.. Gdy podrosły wierzchy nacięłam lekko w czterech miejscach i posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, studziły się na kratce. Najlepsze lekko ciepłe.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/buy-z-pizzowym-farszem.html