Wykonanie
Witajcie w nowym roku! Szczęścia dla Wszystkich!Ojj!
czemu ja na ten przepis trafiłam dopiero teraz? Chlebek ten jest przepyszny! Ciasto jest idealne do wyrabiania. Nie klei się do rąk i pięknie się wałkuje. Podczas pieczenia pięknie pachnie
czosnkiem i
ziołami :) U nas, sprawdził się idealnie, jako przystawka na sylwestrową imprezę. Jeśli próbowaliście ten chlebek (przepis kli k) to ten również Wam zasmakuje.
Składniki:* ciasto:- 3 szklanki
mąki- 15g świeżych
drożdży (lub 1 op-7g suchych)- 100g
masła- 250ml
mleka- 2
jajka- 1 łyżka
cukru- 1 łyżeczka (płaska)
soli* dodatkowo:- 100g roztopionego
masła-
czosnek granulowany-
suszone oregano i suszona
bazylia-
ser żółty,
mozzarella - wg uznania
Mleko podgrzać.
Drożdże rozpuścić w 100ml ciepłego
mleka, dodać 1 łyżkę
mąki i 1 łyżkę
cukru. Odstawić, żeby ruszyły.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, rozpuszczone
masło,
mleko,
jajka i zaczyn
drożdżowy.Wyrabiać hakiem przez 10 minut.Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, do podwojenia wielkości.Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować rozpuszczonym
masłem. Obsypać
czosnkiem,
oregano i
bazylią. Posypać
startym serem.Ciasto pokroić i na pasy, szerokości keksówki, w której będziemy piec chlebek. Następnie, każdy pas pokroić na kawałki i ułożyć pionowo w keksówce. Odstawić na 20 minut.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut.Podawać na ciepło.Smacznego!
* źródło przepisu: blog 'Gotowanie cieszy' z moimi modyfikacjami