ßßß Cookit - przepis na Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

nazwa

Wykonanie

Witajcie w nowym roku! Szczęścia dla Wszystkich!
Ojj! czemu ja na ten przepis trafiłam dopiero teraz? Chlebek ten jest przepyszny! Ciasto jest idealne do wyrabiania. Nie klei się do rąk i pięknie się wałkuje. Podczas pieczenia pięknie pachnie czosnkiem i ziołami :) U nas, sprawdził się idealnie, jako przystawka na sylwestrową imprezę. Jeśli próbowaliście ten chlebek (przepis kli k) to ten również Wam zasmakuje.
Składniki:
* ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 15g świeżych drożdży (lub 1 op-7g suchych)
- 100g masła
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka (płaska) soli
* dodatkowo:
- 100g roztopionego masła
- czosnek granulowany
- suszone oregano i suszona bazylia
- ser żółty, mozzarella - wg uznania
Mleko podgrzać. Drożdże rozpuścić w 100ml ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Odstawić, żeby ruszyły.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozpuszczone masło, mleko, jajka i zaczyn drożdżowy.
Wyrabiać hakiem przez 10 minut.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, do podwojenia wielkości.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować rozpuszczonym masłem. Obsypać czosnkiem, oregano i bazylią. Posypać startym serem.
Ciasto pokroić i na pasy, szerokości keksówki, w której będziemy piec chlebek. Następnie, każdy pas pokroić na kawałki i ułożyć pionowo w keksówce. Odstawić na 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
* źródło przepisu: blog 'Gotowanie cieszy' z moimi modyfikacjami
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/01/piekarenka-odrywany-chlebek-zioowo.html