ßßß
Ostatnio polubiłam pieczenie bułeczek. Kiedy chodziłam do liceum w popularnej u nas piekarni często kupowałam bułkę prowansalską z serem. Bardzo mi smakowała, dlatego dziś postanowiłam odtworzyć jej smak. Chyba się udało. na 9 dużych bułek:Składniki:500 g mąki1 jajko25 g drożdży250 ml ciepłego mleka30 g masła roztopionego2 małe łyżeczki soli2 małe łyżeczki cukrułyżeczka bazylii suszonejłyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią (użyłam Kamisa)9 niewielkich plasterków żółtego seraDrożdże rozpuścić w odrobinie mleka. Dodać resztę składników (oprócz sera) i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto (wyrabiam mikserem). Odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułeczki, na każdą położyć plasterek sera i posypać jeszcze ziołami. odstawić na pół godziny. Po tym czasie piec w 200*C około 20 minut, aż będą złote a ser się stopi. Wystudzić na kratce.