Wykonanie
Ostatnio polubiłam pieczenie bułeczek. Kiedy chodziłam do liceum w popularnej u nas piekarni często kupowałam
bułkę prowansalską z
serem. Bardzo mi smakowała, dlatego dziś postanowiłam odtworzyć jej smak. Chyba się udało. na 9 dużych
bułek:Składniki:500 g
mąki1
jajko25 g
drożdży250 ml ciepłego
mleka30 g
masła roztopionego2 małe łyżeczki
soli2 małe łyżeczki
cukrułyżeczka
bazylii suszonejłyżeczka
suszonego oregano2 łyżeczki
suszonych pomidorów z
bazylią (użyłam Kamisa)9 niewielkich plasterków
żółtego seraDrożdże rozpuścić w odrobinie
mleka. Dodać resztę składników (oprócz
sera) i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto (wyrabiam mikserem). Odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułeczki, na każdą położyć plasterek
sera i posypać jeszcze
ziołami. odstawić na pół godziny. Po tym czasie piec w 200*C około 20 minut, aż będą złote a
ser się stopi. Wystudzić na kratce.