ßßß
1 kg filetów z dorsza lub morszczukamąka do panierowaniaolej30 dag marchwipietruszkapapryka czerwona (lub papryka konserwowa)4 cebulesłoiczek koncentratu lub przecieru pomidorowegoszklanka wodyliść laurowyłyżka cukru2 kulki ziela angielskiegosok z połowy cytrynysól, pieprz naturalny, pieprz ziołowyRozgrzać olej na patelni, filety doprawić solą i pieprzem ziołowym, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto - po około 3 minuty.Rybę rozdrobnić rękoma na mniejsze kawałki i przełożyć połowę z nich do naczynia, w którym będziemy serwować danie.Pokrojona cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju w rondlu.Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołożyć do cebuli, pod przykryciem smażyć około 20 minut.Po 15 minutach dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę.W między czasie zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, cukrem i pieprzem naturalnym w kulkach.Zagotowaną wodę z przyprawami (wywar), koncentrat pomidorowy i sok z cytryny dolać do smażonych warzyw, gotować aż woda odparuje, pod przykryciem jeszcze jakieś 5 minut.Zdjąć rondel z palnika, zostawić do przestygnięcia pod przykryciem.Połowę masy warzywnej wyłożyć na rybę znajdującą się już w naczyniu.Zrobić kolejną warstwę - ryba, sos warzywny.Trzymać w lodówce.-do akcji Tęcza Smaków, kolor pomarańczowy