Wykonanie
Chciałabym się podzielić z
Wami przepisem na
rybę po grecku, jaką robi się u mnie w domu, jest troszkę inna niż wszystkie, bo
rybę się rozdrabnia, a wśród warzyw znajduje się
papryka czerwona. Zdjęcie jest zeszłoroczne, więc proszę o wyrozumiałość :) Po inne przepisy na Święta zajrzyjcie tutaj - klik .

1 kg
filetów z dorsza lub
morszczukamąka do panierowania
olej30 dag
marchwipietruszkapapryka czerwona (lub
papryka konserwowa)4
cebulesłoiczek koncentratu lub
przecieru pomidorowegoszklanka
wodyliść laurowyłyżka
cukru2 kulki
ziela angielskiegosok z połowy
cytrynysól,
pieprz naturalny,
pieprz ziołowyRozgrzać
olej na patelni, filety doprawić
solą i
pieprzem ziołowym, obtoczyć w
mące i smażyć na rozgrzanym
oleju z dwóch stron na złoto - po około 3 minuty.
Rybę rozdrobnić rękoma na mniejsze kawałki i przełożyć połowę z nich do naczynia, w którym będziemy serwować danie.Pokrojona
cebulę usmażyć na rozgrzanym
oleju w rondlu.
Marchew i
pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołożyć do
cebuli, pod przykryciem smażyć około 20 minut.Po 15 minutach dołożyć pokrojoną w kostkę
paprykę.W
między czasie zagotować
wodę z
liściem laurowym,
zielem angielskim,
cukrem i
pieprzem naturalnym w kulkach.Zagotowaną
wodę z
przyprawami (
wywar),
koncentrat pomidorowy i
sok z cytryny dolać do smażonych warzyw, gotować aż
woda odparuje, pod przykryciem jeszcze jakieś 5 minut.Zdjąć rondel z palnika, zostawić do przestygnięcia pod przykryciem.Połowę masy warzywnej wyłożyć na
rybę znajdującą się już w naczyniu.Zrobić kolejną warstwę -
ryba, sos warzywny.Trzymać w lodówce.-do akcji Tęcza Smaków, kolor
pomarańczowy