ßßß
Dorsz to popularna ryba o białym mięsie, łagodnym smaku i niewielkiej zawartości tłuszczu. Mięso dorsza zawiera duże ilości witamin A ,E i D, kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Wprowadzenie większej ilości dorsza może promować utratę zbędnych kilogramów oraz centymetrów, co z kolei pozytywnie wpłynie na naszą psychikę i samopoczucie.Gdy pojawiam się w kuchni najczęściej przygotowuję desery. Kuszą mnie nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Mam jednak ostatnio przemyślenia, że nie wpływa to zbyt dobrze na moje zdrowie. Dlatego tym razem pokusiłam się o coś zdrowszego, co nie jest sałatką :D Przyznam, że jestem mile zaskoczona smakiem ryby po grecku (do tej pory próbowałam tego dania tylko na stołówce szkolnej i było okropne). Bardzo podoba mi się również prostota i krótki czas wykonania tego dania.Zapraszam Was na film, w którym pokazuję mój pierwszy raz z rybą po grecku. Niżej znajdziecie również dokładny przepis.Potrzebne będą:750g filetów dorszamąkasól4 marchewki0,5 pietruszki2 cebule250g pomidorów1/4 szklanki wody4 łyżeczki koncentratu pomidorowego2-3 liście laurowekilka kulek ziela angielskiegopieprzWarzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory warto również obrać ze skóry. Filety dorsza płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy. Kroimy, posypujemy solą i obtaczamy w mące. Rybę smażymy z obu stron przez ok.3 min, następnie na tym samym oleju smażymy cebulę, marchew i pietruszkę. Gdy nabiorą delikatnie koloru podlewamy je wodą i przez chwile dusimy. Dodajemy pomidory, koncentrat, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Całość mieszamy i dusimy jeszcze chwilę, aby smaki się przeszły.Warzywny sos nakładamy na rybę i gotowe. Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.