Wykonanie
Biały sos z
kurczaka to smak mojego dzieciństwa. Uwielbia gotowane
mięso, a to podane w delikatnym
śmietanowym sosie jest najlepsze. Cudowny smak
bulionu, odrobina świeżego
pieprzu i obiad jak marzenie.1 nieduży
kurczak2
marchewki2
pietruszki1
porpół
seleraliście
lubczykusólpieprzzielona
pietruszka200 ml
śmietany 18 %1 łyżka
mąki pszennejmaggiliść laurowyziele angielskiemusztarda sarepska-
Kurczaka dokładanie myjemy i osuszamy. Dzielimy do na porcje (nóżki, skrzydełka, piersi, korpus).- Wszystkie warzywa dokładnie obieramy i płuczemy. Do garnka wkładamy pociętego
kurczaka, wszystkie warzywa oraz
liść laurowy,
ziele angielskie,
lubczyk i zieloną
pietruszkę. Całość zalewamy zimną
wodą, ale tylko tyle, aby przykryła zawartość garnka. Doprawiamy odrobiną
soli i
maggi. Wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy do momentu, w którym
kurczak będzie miękki i będzie lekko odchodził od kości.- Wyciągamy ugotowane warzywa i
kurczaka.
Mięso oddzielamy od kości.-
Śmietanę mieszamy z 1 łyżką
musztardy i
mąką. Do
śmietany dolewamy chochelkę powstałego
bulionu, a następnie wlewamy ją go garnka. Zagotowujemy sos na małym ogniu, aż zredukuje się i zgęstnieje. Na koniec dokładamy obrane
mięso z kurczaka. Doprawiamy świeżym
pieprzem i
maggi.- Możemy podawać z
ryżem lub
ziemniakami posypany świeżą
natką pietruszki lub prażonymi
migdałami.Smacznego:)
