Wykonanie
Zupa pomidorowa uznawana jest chyba za jedną z najczęściej gotowanych zup w naszym
kraju. Smakuje wyśmienicie zarówno podawana z
makaronem jak i
ryżem. Dość często stanowi obiad następujący po przygotowanym dzień wcześniej rosole :) U mnie zupy są podawane jako dania główne, ze względu na to, że nie mam czasu przygotowywać obiadów dwudaniowych. Dlatego właśnie każda zupa jest niezwykle treściwa, w tym przypadku w zupie pomidorowej można spotkać mnóstwo dużych kawałków
mięsa drobiowego.
Składniki:- 2 ćwiartki z
kurczaka- 2-3
marchewki- kawałek
selera- kawałek
pora- 1
pietruszka-
ziele angielskie i
liść laurowy- 1
cebula- 1 słoiczek
przecieru pomidorowego (150-200 g)- 2-3 łyżki
śmietany-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Mięso umyć, obgotować w osolonej wodzie. Zebrać zbierające się z wierzchu szumowiny. Dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
marchew,
pietruszkę,
seler,
por.
Cebulę opalić nad ogniem i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu. Gdy
mięso będzie miękkie, wyjąć je i ostudzić. Dodać do zupy
przecier pomidorowy i wymieszać.
Mięso podzielić na dość duże kawałki i dodać do zupy. Ze
śmietany i 200 ml gorącej zupy zrobić zaczyn, dodać do garnka z zupą. Doprawić całość do smaku.