ßßß
Składniki:- 2 ćwiartki z kurczaka- 2-3 marchewki- kawałek selera- kawałek pora- 1 pietruszka- ziele angielskie i liść laurowy- 1 cebula- 1 słoiczek przecieru pomidorowego (150-200 g)- 2-3 łyżki śmietany- sól, pieprzPrzygotowanie:Mięso umyć, obgotować w osolonej wodzie. Zebrać zbierające się z wierzchu szumowiny. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, pietruszkę, seler, por. Cebulę opalić nad ogniem i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je i ostudzić. Dodać do zupy przecier pomidorowy i wymieszać. Mięso podzielić na dość duże kawałki i dodać do zupy. Ze śmietany i 200 ml gorącej zupy zrobić zaczyn, dodać do garnka z zupą. Doprawić całość do smaku.