ßßß Cookit - przepis na Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami

Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zachciało mi się zupy ! To prawda, że z nastaniem jesieni mamy coraz większą ochotę na zupy ? A ponieważ Polacy królują w ilości spożywanej zupy na osobę, pora nadrobić letnie zaległości w niejedzeniu zupy. Dziś będzie więc krem z marchewki.
. Ponieważ marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię.
Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np. z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem .
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
700 g marchewki
1 cebula
1 łyżka masła
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
sól morska
świeżo zmielony pieprz
1 litr bulionu(u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
0,5 szklanki natki pietruszki
0,5 szklanki bazylii
4 kromki pieczywa tostowego
0,25 szklanki oliwy z oliwek EV
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu.
Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chleb tostowy i robimy grzanki na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas.
Do blendera wrzucamy liście natki i bazylii, dodajemy ząbki czosnku i 1/4 szklanki oliwy. Wszystko dokładnie blendujemy. na lekko przesmażone grzanki wylewamy ziołowy sos i dalej przesmażamy grzanki, aż będą chrupiące.
Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Krem podajemy posypany grzankami i ozdobiony kleksem że śmietany.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/10/krem-z-marchewki-z-bazyliowymi-grzankami.html