Wykonanie
Pin It

Zachciało mi się zupy ! To prawda, że z nastaniem jesieni mamy coraz większą ochotę na zupy ? A ponieważ Polacy królują w ilości spożywanej zupy na osobę,
pora nadrobić letnie zaległości w niejedzeniu zupy. Dziś będzie więc krem z
marchewki.. Ponieważ
marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem
ziołowo-
czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa
bazylię.Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np. z
czerwoną soczewicą i
porem,
grochową, z pieczonej dyni z
mleczkiem kokosowym, z
kalafiora z
chili, z dyni, z
cukinii z
lubczykiem, z
kapusty, z
pomidorami, z
porem .


Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:700 g
marchewki1
cebula1 łyżka
masła1,5 łyżeczki mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonej
papryki0,5 łyżeczki
ostrej paprykisól morskaświeżo zmielony
pieprz1 litr
bulionu(u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)0,5 szklanki
natki pietruszki0,5 szklanki
bazylii4 kromki
pieczywa tostowego0,25 szklanki
oliwy z oliwek EV2 ząbki
czosnkuoliwa do smażenia2 łyżki
śmietany
Wykonanie:
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na
maśle. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy do niej
kolendrę, słodką i
ostrą paprykę.
Cebulę wraz z
przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy
marchewkę i wszystko zalewamy
bulionem. Gotujemy do miękkości
marchewki, około 30 minut na średnim ogniu.
Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy, wrzucamy
chleb tostowy i robimy grzanki na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas.Do blendera wrzucamy liście
natki i
bazylii, dodajemy ząbki
czosnku i 1/4 szklanki
oliwy. Wszystko dokładnie blendujemy. na lekko przesmażone grzanki wylewamy
ziołowy sos i dalej przesmażamy grzanki, aż będą chrupiące.Zupę miksujemy, doprawiamy
solą i
pieprzem.Krem podajemy posypany grzankami i ozdobiony kleksem że
śmietany.