Wykonanie
Składniki:2 duże
udka z kurczakawłoszczyzna (
natka pietruszki, 2
marchewki,
pietruszka w korzeniu,
seler,
por,
cebula)
natka koperku500 g
kiszonych ogórków1/2 szklanki
wody z
ogórków2 litry
wody5 listków laurowych5 ziarenek
ziela angielskiego2 ziarenka
owocu jałowca1 łyżka
majeranku1/2 łyżki
tymianku i
rozmarynupieprz świeżo mielony1 płaska łyżka
przyprawy uniwersalnej po potraw3 ząbki
czosnkuszklanka
ryżuszklanka
śmietany 12 %Przygotowanie.
Włoszczyznę myjemy i jeśli jest potrzeba obieramy.
Mięso również myjemy pod
wodą.Do garnka wlewamy 2 litry
wody. Dodajemy udka i
włoszczyznę (
marchew obrana i pokrojona w kostkę,
natka pietruszki posiekana, reszta warzyw obrana wrzucona),
koperek posiekany,
liście laurowe, ziarenka jałowca i
ziela angielskiego,
Vegeta,
majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut. Udka wyjmujemy i obieramy.
Mięsko wrzucamy do zupy. Dodajemy utarte na tarce
ogórki,
wodę z
ogórków, posiekany
czosnek i szklankę
ryżu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut.1 chochlę z zupą przelewamy do garnuszka, czekamy aż lekko ostygnie i dodajemy
śmietanę. Proces ten wygląda tak ponieważ lepiej zahartować
śmietanę. Dodajemy całość do zupy i gotujemy jeszcze z 10 minut. Doprawiamy wedle uznania.Ugotowaną
włoszczyznę wyławiamy pozostawiając
marchewkę.


Smacznego !!!