ßßß Cookit - przepis na Zabielona zupa ogórkowa

Zabielona zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 duże udka z kurczaka
włoszczyzna ( natka pietruszki, 2 marchewki, pietruszka w korzeniu, seler, por, cebula)
natka koperku
500 g kiszonych ogórków
1/2 szklanki wody z ogórków
2 litry wody
5 listków laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
2 ziarenka owocu jałowca
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku i rozmarynu
pieprz świeżo mielony
1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej po potraw
3 ząbki czosnku
szklanka ryżu
szklanka śmietany 12 %
Przygotowanie.
Włoszczyznę myjemy i jeśli jest potrzeba obieramy. Mięso również myjemy pod wodą.
Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy udka i włoszczyznę ( marchew obrana i pokrojona w kostkę, natka pietruszki posiekana, reszta warzyw obrana wrzucona), koperek posiekany, liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta, majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut. Udka wyjmujemy i obieramy. Mięsko wrzucamy do zupy. Dodajemy utarte na tarce ogórki, wodę z ogórków, posiekany czosnek i szklankę ryżu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut.
1 chochlę z zupą przelewamy do garnuszka, czekamy aż lekko ostygnie i dodajemy śmietanę. Proces ten wygląda tak ponieważ lepiej zahartować śmietanę. Dodajemy całość do zupy i gotujemy jeszcze z 10 minut. Doprawiamy wedle uznania.
Ugotowaną włoszczyznę wyławiamy pozostawiając marchewkę.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/10/zabielona-zupa-ogorkowa.html