Wykonanie
Jak
pisałam w dzisiejszym
poście „
śniadaniowym ” – wieczorem dwa pomysły na
tofu… więc są i one!Na pierwszy ogień – kluseczki, do których zainspirował mnie ten przepis. Oczywiście, jak to ja, zrobiłam je po swojemu i nieskromnie muszę przyznać, że wyszły po prostu przepyszneZ tym przepisem na pewno polubicie
tofu z
pomidorem i
bazylią z
serii BIO firmy pol
soja . Podsmażyłam je lekko na
oleju, dzięki
czemu przybrały lekko chrupiącą skórkę, a na koniec wymieszałam z
jarmużowym pesto . Oczywiście, świeżej
bazylii nie mogło zabraknąć!
gryczane kluseczki z
tofu z pesto
jarmużowymbuckwheat dumplings from
tofu with kale pestoSkładniki:1/2 kostki
BIO tofu z
pomidorem i
bazyliąłyżka
płatków drożdżowych3 łyżki
mąki gryczanejłyżka
mąki ziemniaczanejłyżka mielonego
siemienia lnianegosól morska,
pieprztrochę słodkiej wędzonej
papryki,
suszonej pietruszki oraz
bazyliiTofu dokładnie rozdrobnić widelcem. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto – tak długo aż przestanie kleić się do rąk. Uformować wałek, po czym lekko go spłaszczyć i odkroić dowolnej wielkości kluseczki. Gotować do ok. 5 min. po wypłynięciu. Przed podaniem można lekko podsmażyć na
oleju. Wymieszać z 2 łyżkami dowolnego pesto i podawać. Smacznego!pesto z
jarmużu :dwie spore garści świeżego, posiekanego
jarmużu2-3 łyżki
miksu ziaren (
pestki dyni,
ziarna słonecznika, siemię,
sezam)
sól morska,
pieprz3-4
suszone pomidory – zalać gorącą
wodą (do ich powierzchni)ząbek
czosnkułyżka
płatków drożdżowycholej/oliwa z
oliwekopcjonalnie: łyżka
soku z cytrynyWszystkie składniki umieść w blenderze o ostrzach w kształcie litery S. Zmiksować. Gdy jest zbyt gęste dolać
oliwy lub
wody po namoczeniu
pomidorów. Gotowe!Kolejnym pomysłem jest zapiekanka z
tofu, coś a’la frittata z piekarnika – smakuje całkiem podobnie jak tofucznica. Różna tkwi w sposobie przygotowania. Zapiekałam ją wraz z
cebulką,
czosnkiem,
pomidorami i
jarmużem . Jeśli lubicie tofucznicę to koniecznie musicie spróbować to danieŚwietnie sprawdzi się na śniadanie, obiad czy nawet kolacje!
tofu zapiekane z
jarmużem,
pomidorem,
cebulką oraz
czosnkiembaked
tofu with kale, tomato, onion and garlicSkładniki:spora garść posiekanego, świeżego
jarmużucebulaząbek
czosnkupomidor + plaster na wierzch
pestki dyni1/2 kostki
BIO tofu z
pomidorem i
bazyliąłyżka
płatków drożdżowych2 łyżki
mąki z
ciecierzycy85 ml
mleka roślinnego (tu:
sojowe)
sól morska,
pieprzsłodka wędzona
paprykagarść świeżej
natki pietruszkiCebulę i
czosnek posiekać. Podsmażyć na
oleju. Następnie dodać pokrojonego
pomidora i smażyć chwilę. Na koniec połączyć z
jarmużem. Przełożyć na dno natłuszczonego naczynia lub silikonowej foremki.
Tofu dokładnie zmiksować z
płatkami drożdżowymi,
mlekiem,
mąką,
przyprawami oraz
pietruszką. Przelać do naczynia/foremki, na podsmażone
pomidory z
cebulą,
czosnkiem i
jarmużem. Na wierzch ułożyć pokrojony na ćwiartki plaster
pomidora i posypać
pestkami dyni. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Po czasie wyciągnąć z foremki (spód ma być teraz górą) lub jeść w naczyniu. Smacznego!TUTAJ znajdziecie też dzisiejszy wpis z przepisem na puszyste
kakaowo-
bananowe placuszki oraz niezastąpioną owsiankęZaś więcej o
tofu z
serii BIO pol
soja możecie obejrzeć tutaj .Miłego wieczoru!