Wykonanie
Składniki:szklanka
mąki gryczanej1/2 szklanki
mąki jaglanej1/3 szklanki zmielonego
siemienia lnianego1/3 szklanki zmielonych pestek
słonecznika1/3 szklanki
płatków drożdżowych (
drożdże nieaktywne) - można pominąć, zastępując
mąką7 mocno rozdrobnionych
suszonych pomidorów1/3 szklanki
oleju Kujawskiego z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią1/2 szklanki
wodyłyżka granulowanego
czosnkułyżka suszonej
bazyliipłaska łyżeczka
soli - można pominąć, zwłaszcza, gdy
pomidory są solonepestki do posypania (opcjonalnie)
Mąki połączyć z siemieniem, zmielonymi pestkami,
płatkami oraz drobnymi kawałeczkami
pomidorów. Dodać
czosnek,
bazylię, ew, trochę
soli, wymieszać. Dolać
olej Kujawski z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią oraz
wodę, zagnieść ciasto. Rozwałkować, wycinać
ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać pestkami. Piec do zrumienienia, ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Przepis zgłaszam do zabawy kulinarnej "Kujawski ze Smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.