Wykonanie
Tradycyjna zupa marokańska.Podawana jest po
poście w okresie ramadanu. Gotowana jest również na jakieś specjalne okazje jak np na wesele. Zazwyczaj gotowana jest z
wołowiną lub
baraniną,ale równie dobrze możemy użyć
kurczaka lub przygotować wersję wegetariańską,bez
mięsa.Dzięki
przyprawom takich jak np kumin,zupa ma swój specyficzny smak,i aromat. Taka zupa jest naprawdę pyszna i sycąca.
Będziesz potrzebować:500g
wołowiny pokrojonej w kostkęszklanka namoczonej przez noc
ciecierzycy,lub puszka2 łyżki
oliwy z oliwek2 średnie posiekane
cebuleposiekany
por4 posiekane ząbki
czosnku2
łodygi selera pokrojone w kostkępuszka
pomidorów3 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki
czerwonej soczewicy1/2 szklanki
ryżu1/2 szklanki posiekanej
natki pietruszki lub
kolendrysok z połowy
cytryny1/5 l
wodykuminłyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
cynamonuszczypta
szafranusól i
pieprzOliwę rozgrzewamy w garnku i wrzucamy
cebulę,
selera,
pora i
czosnek,szklimy.Dodajemy
mięso i podsmażamy aż się zarumieni. Dodajemy
przyprawy i podsmażamy około 2-3 minuty. Wlewamy
wodę i
ciecierzycę (jeśli używasz
ciecierzycy z puszki dodajemy ją pod koniec gotowania). Dusimy godzinkę. Po tym czasie dodajemy
pomidory,
koncentrat pomidorowy,
soczewicę,mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Wrzucamy
ryż i gotujemy do miękkości.Wlewamy
sok z cytryny i mieszamy. Zupę podajemy posypaną
natką pietruszki.