ßßß Cookit - przepis na Harira

Harira

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna zupa marokańska.Podawana jest po poście w okresie ramadanu. Gotowana jest również na jakieś specjalne okazje jak np na wesele. Zazwyczaj gotowana jest z wołowiną lub baraniną,ale równie dobrze możemy użyć kurczaka lub przygotować wersję wegetariańską,bez mięsa.
Dzięki przyprawom takich jak np kumin,zupa ma swój specyficzny smak,i aromat. Taka zupa jest naprawdę pyszna i sycąca.
Będziesz potrzebować:
500g wołowiny pokrojonej w kostkę
szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy,lub puszka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie posiekane cebule
posiekany por
4 posiekane ząbki czosnku
2 łodygi selera pokrojone w kostkę
puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sok z połowy cytryny
1/5 l wody
kumin
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka cynamonu
szczypta szafranu
sól i pieprz
Oliwę rozgrzewamy w garnku i wrzucamy cebulę,selera,pora i czosnek,szklimy.
Dodajemy mięso i podsmażamy aż się zarumieni. Dodajemy przyprawy i podsmażamy około 2-3 minuty. Wlewamy wodę i ciecierzycę (jeśli używasz ciecierzycy z puszki dodajemy ją pod koniec gotowania). Dusimy godzinkę. Po tym czasie dodajemy pomidory,koncentrat pomidorowy,soczewicę,mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Wrzucamy ryż i gotujemy do miękkości.
Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2014/04/harira.html