ßßß
Będziesz potrzebować:500g wołowiny pokrojonej w kostkęszklanka namoczonej przez noc ciecierzycy,lub puszka2 łyżki oliwy z oliwek2 średnie posiekane cebuleposiekany por4 posiekane ząbki czosnku2 łodygi selera pokrojone w kostkępuszka pomidorów3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki czerwonej soczewicy1/2 szklanki ryżu1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendrysok z połowy cytryny1/5 l wodykuminłyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka cynamonuszczypta szafranusól i pieprzOliwę rozgrzewamy w garnku i wrzucamy cebulę,selera,pora i czosnek,szklimy.Dodajemy mięso i podsmażamy aż się zarumieni. Dodajemy przyprawy i podsmażamy około 2-3 minuty. Wlewamy wodę i ciecierzycę (jeśli używasz ciecierzycy z puszki dodajemy ją pod koniec gotowania). Dusimy godzinkę. Po tym czasie dodajemy pomidory,koncentrat pomidorowy,soczewicę,mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Wrzucamy ryż i gotujemy do miękkości.Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.