Wykonanie
Kuchnia marokańska pachnie
przyprawami, stąd też na danie główne wybrałam potrawę, w której mieszają się różne smaki i zapachy, a mianowicie
kurczaka z
oliwkami. Do jego przygotowania będą nam potrzebne również marynowane
cytryny . Nie wiem czy da się je kupić (dawno nie odwiedzałam sklepów z żywnością arabską), ale na pewno można je przygotować samemu (przepis znajduje się tutaj). Receptura na
kurczaka pochodzi z kolejnej książki Fatemy Hal Authentic Recipes from Morocco. Jest ona o 10 lat nowsza od pozycji, z której wzięłam przepis na przystawkę.1
kurczak pocięty w kawałki (ja użyłam 600 g
piersi z kurczaka)4 łyżki
oliwy½ łyżeczki
soliszczypta
szafranuszczypta świeżo zmielonego
pieprzuszczypta
imbiru½ łyżeczki
cynamonu1
cebula1
pomidorpęczek
natki pietruszkipęczek
kolendry4 ząbki
czosnku250 g
oliwek w słonej zalewie bez pestek1 marynowana
cytryna500 ml
wodykuskusW dużym garnku podgrzewamy
oliwę, dodajemy
szafran,
cynamon,
imbir,
pieprz,
sól cienko pokrojoną
cebulę, posiekaną
kolendrę,
natkę pietruszki oraz
mięso z kurczaka i smażymy przez około 7 minut regularnie mieszając. Następnie dodajemy posiekanego, obranego ze skórki
pomidora, ząbki
czosnku w całości. Całość zalewamy
wodą, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 45 minut. Po tym czasie odlewamy z potrawy sos, wlewamy go na patelnię dodajemy drobno pokrojone
oliwki oraz marynowane
cytryny. Sos gotujemy aby się zredukował co najmniej przez pięć minut.
Mięso wykładamy na talerz i polewamy je zredukowanym sosem. Podajemy przede wszystkim z marokańskim
pieczywem. Ja przygotowałam do
kurczaka kuskus.