Wykonanie
Pasztet z
soczewicy i
kaszy jaglanej z
bakłażanem i
orzechami włoskimi - pyszny wegański i bezglutenowy pasztet, który zadowoli niejednego smakosza kulinarnego. Przekąska ta idealnie sprawdzi się na świątecznym
stole i efektywnie zamknie usta mięsożernym gościom bojkotującym kuchnię wegańską. Zapewniam, przestaną owych ust używać do narzekania, a do pałaszowania.Uwielbiam wegańskie pasztety . Są on e idealn ym daniem na święta, zarówno na Boże Narodzenia, jak i na Wielkanoc. To także świetn y pomysł na przekąska na domow e par ty i zaskoczenie kubk ów
smakowych naszych nie-wega ńskich znajomych. Ten pasztet z
zielonej soczewicy nada się do tego ideal nie, gdyż nawet mnie, znającą już go dobrze, za każdym razem zaskakuje swym wyjątkowym smakiem.
Soczewica idealni e łączy się tu z delikatną
kaszą jaglaną, ch arakter nym pieczonym
bakłażanem i wyrazistymi
orzechami włoskimi, t worząc niepowtarzalną całość. Jeśli upieczenie ten pasztet, będziecie zachwyc eni !
bezglutenowy wega ński(keksówka ok. 28 cm)- 2
bakłażany- 200 g suchej
zielonej soczewicy- 100 g suchej
kaszy jaglanej- 100 ml
oleju- 2
cebule- 150 g
orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni- 2 pęczki
natki pietruszki- 50 g
pomidorów suszonych z zalewy (z niej odsączonych)- 3 ząbki
czosnku- 2 łyżki
sosu sojowego- 2 łyżki
octu winnego- 2
liście laurowe- 2 ziarna
ziela angielskiego- 6 łyżek mielonego
siemienia lnianego- 1/2 łyżeczki cząbru- 1/2 łyżeczki
lubczyku- 2 łyżeczki suszonego
tymianku- szczypta
gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka
syropu z agawy-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaPiekarnik ustawiam na 180 st. C.
Bakłażany myję, nakłuwam widelcem, układam na blaszce i skrapiam
oliwą. Tak przygotowane wkładam do piekarnika na ok. 1 h (co jakiś czas je przewracam).Gotowe wyciągam z piekarnika i pozostawiam by lekko ostygły. Pozbawiam je skóry i cały miąższ przekładam na sitko, by ociekł z nadmiaru soku.
Cebulę kroję w kostkę i smażę na
oleju wraz z
liściem laurowym i
zielem angielskim. Kiedy się zarumieni, ściągam ją z palnika. Wyjmuję
przyprawy i je wyrzucam.Przysmażoną
cebulę wrzucam do blendera. Dodaję ugotowaną wcześniej
kaszę jaglaną i
soczewicę, odsączone z soku
bakłażany,
olej,
pietruszkę,
siemię lniane,
sos sojowy,
ocet winny,
syrop z agawy, 100 g
orzechów włoskich oraz
przyprawy. Blenduję na gładką masę i próbuję. Jeśli trzeba,
solę i
pieprzę do smaku.Do masy dodaję pokrojone w kostkę
pomidory i resztę
orzechów włoskich (pokrojonych na większe kawałki). Dokładnie mieszam.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę i ją wyrównuję.Piekę ok. 45-60 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu studzę przez min. 12 h w foremce. Po tym czasie wyciągam pasztet z foremki, kroję i zajadam :)Smacznego!Co istotne, pasztet wytrzymuje ok. tygodnia. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień, więc jeśli robicie go na konkretną okazję, możecie upiec go trochę wcześniej.