ßßß
bezglutenowy wega ński(keksówka ok. 28 cm)- 2 bakłażany- 200 g suchej zielonej soczewicy- 100 g suchej kaszy jaglanej- 100 ml oleju- 2 cebule- 150 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni- 2 pęczki natki pietruszki- 50 g pomidorów suszonych z zalewy (z niej odsączonych)- 3 ząbki czosnku- 2 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki octu winnego- 2 liście laurowe- 2 ziarna ziela angielskiego- 6 łyżek mielonego siemienia lnianego- 1/2 łyżeczki cząbru- 1/2 łyżeczki lubczyku- 2 łyżeczki suszonego tymianku- szczypta gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka syropu z agawy- sól i pieprz- olej do smażeniaPiekarnik ustawiam na 180 st. C.Bakłażany myję, nakłuwam widelcem, układam na blaszce i skrapiam oliwą. Tak przygotowane wkładam do piekarnika na ok. 1 h (co jakiś czas je przewracam).Gotowe wyciągam z piekarnika i pozostawiam by lekko ostygły. Pozbawiam je skóry i cały miąższ przekładam na sitko, by ociekł z nadmiaru soku.Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy się zarumieni, ściągam ją z palnika. Wyjmuję przyprawy i je wyrzucam.Przysmażoną cebulę wrzucam do blendera. Dodaję ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i soczewicę, odsączone z soku bakłażany, olej, pietruszkę, siemię lniane, sos sojowy, ocet winny, syrop z agawy, 100 g orzechów włoskich oraz przyprawy. Blenduję na gładką masę i próbuję. Jeśli trzeba, solę i pieprzę do smaku.Do masy dodaję pokrojone w kostkę pomidory i resztę orzechów włoskich (pokrojonych na większe kawałki). Dokładnie mieszam.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę i ją wyrównuję.Piekę ok. 45-60 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu studzę przez min. 12 h w foremce. Po tym czasie wyciągam pasztet z foremki, kroję i zajadam :)Smacznego!Co istotne, pasztet wytrzymuje ok. tygodnia. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień, więc jeśli robicie go na konkretną okazję, możecie upiec go trochę wcześniej.