Wykonanie

Ciężko będzie mi opisać smak tego dania :) Najprościej będzie, jeżeli sami go przyrządzicie.
Kurczak jest wyjątkowo smaczny i soczysty, a sos niebiańsko rewelacyjny, bijący na łeb na szyję sklepowe słoiczki. Danie jest bardzo proste do przyrządzenia, a zapewniam Was, że nie raz do niego będziecie wracać.Moje najlepsze.Składniki:Na sos:3 łyżki
cukru3/5 szklanki
soku ananasowego1/2 szklanki
ostrego keczupu1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki zimnej
wody1/2
czerwonej papryki1/2
żółtej papryki1/2
zielonej papryki1 duża
cebula1 ząbek
czosnku4 plastry
ananasa500 g
piersi z kurczakacurry,
gałka muszkatołowa,
sól, ok 1 cm świeżego
imbiru pokrojonego w kostkę,
kurkuma,
pieprz ziołowymąkaDodatkowo
ryż i
natka pietruszki.1. Do rondla wsypujemy
cukier i karmelizujemy (musimy uważać, aby się nie przypalił dlatego robimy to na bardzo małym ogniu). Gdy
cukier się rozpuści wlewamy jednym chlustem
sok ananasowy (jeżeli powstały zakrzepy z
cukru wystarczy chwilę pogotować i się roztopią) i
keczup.
Mąkę mieszamy z
wodą i dodajemy do sosu, gotujemy jeszcze ok 2 minut i wyłączamy.2. Kroimy warzywa w drobną kostkę. Na
oliwie z oliwek podsmażamy
cebulkę, następnie dodajemy
czosnek i
papryki. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę
ananasa. Wszystko razem podduszamy ok 10 minut (co jakiś czas podlewając
wodą), a następnie dodajemy do sosu.


3.
Kurczaka kroimy na mniejsze paski i obficie doprawiamy podanymi
przyprawami. Najlepiej jest go wstawić do lodówki na całą noc, ale już po 10 minutach delikatnie przejdzie smakiem przypraw. Następnie dokładnie obtaczamy go w
mące i smażymy na głębokim
oleju (ja wykorzystałam do tego mały rondelek).

4.
Ryż gotujemy z
solą do miękkości. Do sosu dodajemy
kurczaka i dokładnie mieszamy. Podajemy wg upodobań.


