ßßß
Z dzieciństwa pamiętam łazanki z dużą ilością kiełbasy i boczku. Ja postanowiłam zrobić bardziej ,,zdrową" wersję, mniej kaloryczną. Zamiast kiełbasy dałam brokuła, cukinię i pora, a dobrałam do nich kolorowy makaron: pomidorowo - szpinakowy. Łazanki w takiej wersji okazały się strzałem w dziesiątkę. Delikatne, mniej ciężkostrawne i bardzo smaczne, no i zdecydowanie obeszło się bez ketchupu... ;)Składniki:1/2 główki białej kapusty1/2 opakowania kapusty kiszonej (tyle samo co białej kapusty)3 suszone grzyby1/2 cukinii1/2 brokułu2 cebule1/5 dużego pora1/2 opakowania makaronu świderki pomidorowo - szpinakowegoPrzyprawy:kminek, majeranek, sól, pieprz, wegeta, maggi, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy1. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Studzimy. Słodką kapustę siekamy na drobno, gotujemy do miękkości razem z 1 łyżeczką cukru i kilka kroplami octu. Studzimy. Zimną kapustę kiszoną szatkujemy na mniejsze kawałki, łączymy ze słodką i zasmażamy na patelni przez ok 15 minut z dodatkiem kminku.2. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i szczypty soli. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, smażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię, pokrojonego w piórka pora i brokuły. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.