Wykonanie

Z dzieciństwa pamiętam łazanki z dużą ilością
kiełbasy i
boczku. Ja postanowiłam zrobić bardziej ,,zdrową" wersję, mniej kaloryczną. Zamiast
kiełbasy dałam
brokuła,
cukinię i
pora, a dobrałam do nich
kolorowy makaron:
pomidorowo -
szpinakowy. Łazanki w takiej wersji okazały się strzałem w dziesiątkę. Delikatne, mniej ciężkostrawne i bardzo smaczne, no i zdecydowanie obeszło się bez
ketchupu... ;)Składniki:1/2 główki
białej kapusty1/2 opakowania
kapusty kiszonej (tyle samo co
białej kapusty)3
suszone grzyby1/2
cukinii1/2
brokułu2
cebule1/5 dużego
pora1/2 opakowania
makaronu świderki
pomidorowo -
szpinakowegoPrzyprawy:
kminek,
majeranek,
sól,
pieprz,
wegeta,
maggi,
cukier,
ocet,
ziele angielskie,
liść laurowy1.
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości razem z
zielem angielskim i
liściem laurowym. Studzimy.
Słodką kapustę siekamy na drobno, gotujemy do miękkości razem z 1 łyżeczką
cukru i kilka kroplami
octu. Studzimy. Zimną
kapustę kiszoną szatkujemy na mniejsze kawałki, łączymy ze słodką i zasmażamy na patelni przez ok 15 minut z dodatkiem
kminku.2.
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki
cukru i szczypty
soli.
Cebulę obieramy i kroimy na piórka, smażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cukinię, pokrojonego w piórka
pora i
brokuły. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem.

3.
Grzyby moczymy ok 10 minut w wodzie, następnie gotujemy ok 20 minut, zostawiamy do ostygnięcia.
Wodę spod grzybów zlewamy do rondla, a
grzyby mielimy w blenderze. Do dużej miski dajemy
kapustę, warzywa i
grzyby. Dokładnie mieszamy, doprawiamy
wegetą,
maggi,
pieprzem i
solą.

4.
Makaron gotujemy na półtwardo z dodatkiem
wody spod grzybów, następnie cedzimy i hartujemy zimną
wodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wykładamy na naczynie żaroodporne i podpiekamy w piekarniku przez ok 15 - 20 minut w temp. 160*C.
