Wykonanie
Nie może zabraknąć jej na Wigilijnym
stole. Tęsknie za jej smakiem przez cały rok. Przygotowanie nie jest trudne. Najtrudniejsze jest powstrzymanie się przed kolejną dokładką :)Składniki1 kg
kiszonej kapusty ( bez
marchewki)1 kg łuskanego
grochu10 dag
suszonych grzybów3
cebule1 łyżeczka
cukru2
liścia laurowe3
ziela angielskie2 łyżki
masłasól,
pieprz,
majeranekPrzygotowanie
Groch wypłukałam,przełożyłam do garnka, zalałam zimną
wodą.Zostawiłam na noc,żeby się moczył.To samo zrobiłam z
grzybami.
Kapustę przepłukałam,wycisnęłam z niej sok. Wrzuciłam do garnka i zalałam 1 szklanką zimniej
wody.Dodałam
ziele angielskie,
liść laurowy oraz
sól.Gotowałam do miękkości.
Grzyby ugotowałam w tej samej wodzie.Obrałam,umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę
cebulę, pokroiłam
grzyby.Później je podsmażyłam na masełku.Dodałam do
kapusty wraz z
wodą, w której moczyły się
grzyby.
Groch gotowałam w tej samej wodzie, w której się moczył - na małym ogniu. Często go mieszałam. Kiedy zmiękł i się rozpadał odcedziłam i dodałam do
kapusty. Całość gotowałam około 25 min aż
kapusta zgęstniała.