ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grochem i grzybami

Kapusta z grochem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Nie może zabraknąć jej na Wigilijnym stole. Tęsknie za jej smakiem przez cały rok. Przygotowanie nie jest trudne. Najtrudniejsze jest powstrzymanie się przed kolejną dokładką :)
Składniki
1 kg kiszonej kapusty ( bez marchewki)
1 kg łuskanego grochu
10 dag suszonych grzybów
3 cebule
1 łyżeczka cukru
2 liścia laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki masła
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
Groch wypłukałam,przełożyłam do garnka, zalałam zimną wodą.Zostawiłam na noc,żeby się moczył.To samo zrobiłam z grzybami.
Kapustę przepłukałam,wycisnęłam z niej sok. Wrzuciłam do garnka i zalałam 1 szklanką zimniej wody.Dodałam ziele angielskie,liść laurowy oraz sól.Gotowałam do miękkości.
Grzyby ugotowałam w tej samej wodzie.
Obrałam,umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę cebulę, pokroiłam grzyby.Później je podsmażyłam na masełku.Dodałam do kapusty wraz z wodą, w której moczyły się grzyby.Groch gotowałam w tej samej wodzie, w której się moczył - na małym ogniu. Często go mieszałam. Kiedy zmiękł i się rozpadał odcedziłam i dodałam do kapusty. Całość gotowałam około 25 min aż kapusta zgęstniała.
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2014/11/kapusta-z-grochem-i-grzybami.html