ßßß
Nie może zabraknąć jej na Wigilijnym stole. Tęsknie za jej smakiem przez cały rok. Przygotowanie nie jest trudne. Najtrudniejsze jest powstrzymanie się przed kolejną dokładką :)Składniki1 kg kiszonej kapusty ( bez marchewki)1 kg łuskanego grochu10 dag suszonych grzybów3 cebule1 łyżeczka cukru2 liścia laurowe3 ziela angielskie2 łyżki masłasól, pieprz, majeranekPrzygotowanieGroch wypłukałam,przełożyłam do garnka, zalałam zimną wodą.Zostawiłam na noc,żeby się moczył.To samo zrobiłam z grzybami.Kapustę przepłukałam,wycisnęłam z niej sok. Wrzuciłam do garnka i zalałam 1 szklanką zimniej wody.Dodałam ziele angielskie,liść laurowy oraz sól.Gotowałam do miękkości.Grzyby ugotowałam w tej samej wodzie.Obrałam,umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę cebulę, pokroiłam grzyby.Później je podsmażyłam na masełku.Dodałam do kapusty wraz z wodą, w której moczyły się grzyby.Groch gotowałam w tej samej wodzie, w której się moczył - na małym ogniu. Często go mieszałam. Kiedy zmiękł i się rozpadał odcedziłam i dodałam do kapusty. Całość gotowałam około 25 min aż kapusta zgęstniała.