Wykonanie
Pyszna, wigilijna
kapusta z
grochem. W moim rodzinnym domu gotowało się zwykle
kapustę bez dodatków, od jakiegoś czasu zaczęłam robić
kapustę z
grzybami, a
kapusta z
grochem to potrawa z rodzinnego domu mojego
Męża, zwykle szykowana przez moją Teściową. Ja robię ją od niedawna i nieco inaczej niż moja Teściowa. Moim zdaniem ilość
grochu zależy od upodobań i od tego jak kwaśna jest nasza
kapusta. Warto
grochu ugotować nieco więcej, abyśmy mogli w razie potrzeby złagodzić kwaśność
kapusty.
Kapustę najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej - odgrzana jest jeszcze smaczniejsza. Użyłam połówek łuskanego
grochu, nie trzeba ich wcześniej moczyć.

składnikiok 1 kg
kiszonej kapusty500 - 600 g łuskanego
grochu - połówki1 spora
cebule4 ziarenka
ziela angielskiegokilka ziarenek
pieprzuliść laurowymajeraneksól ,
pieprzmasło lub
smalec do smażeniaprzygotowanie
Kapustę przełożyć do garnka, dodać
listek laurowy,
pieprz i kilka ziaren
ziela angielskiego, podlać niewielka ilością
wody i gotować aż będzie miękka. Można to zrobić w szybkowarze.
Groch wypłukać, zalać niewielką ilością
wody, gotować na małym ogniu do czasu aż wchłonie
wodę, a wszystkie ziarenka będą miękkie i spora część się rozpadnie. Pod koniec gotowania mieszać bo gęsty
groch może przywierać do garnka. Jeżeli
groch wchłonie płyn a nie będzie jeszcze wystarczająco miękki, dolać nieco
wody.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na
maśle lub
smalcu na złoto - zajmie to trochę czasu, należy smażyć na małym ogniu. Do ugotowanej
kapusty dodać
groch i
cebulę, wymieszać. Doprawić sporą ilością
majeranku,
pieprzem i ewentualnie
solą. Smacznego!

