ßßß
Print RecipeDanie Dania głównePorcje Czas przygotowania6 porcji 20 minutCzas gotowania60 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 20 minutCzas gotowania60 minut
Kapusta z grochemPrint RecipeDanie Dania głównePorcje Czas przygotowania6 porcji 20 minutCzas gotowania60 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 20 minutCzas gotowania60 minutSkładniki250 g grochu łuskanego500 g kiszonej kapusty(raz wypłukanej)1 szt. cebuli małej100 g masła600 ml wody2 łyżeczki soli1 liść laurowy2 szt. ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzuPorcje: porcjiSposób przygotowaniaGroch przepłukać i namoczyć w wodzie (minimum 2 godziny). Groch odcedzić i wrzucić do garnka z grubym dnem. Dolać 500 ml wody i gotować aż groch zmięknie (zacznie się rozpadać i zacznie przypominać puree). Podczas gotowania groch trzeba często mieszać aby się nie przypalił. Długość gotowania zależy od stopnia namoczenia grochu ale również od samego grochu.Cebulę posiekać. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dosypać cebulę i dusić ją przez około 2 - 3 minuty.Kapustę przepłukać, dobrze odcedzić i pokroić. Cebulę z masłem oraz kapustę dodać do ugotowanego prawie na puree grochu, wymieszać. Dodać przyprawy i gotować przez około 20 minut. W razie konieczności jeszcze doprawić.Kapusta z grochem podczas gotowania jest dość rzadka, ale po ostudzeniu zgęstnieje. Potrawa najlepsza jest odgrzewana na drugi i kolejny dzień.Share this Recipe