ßßß
Składniki: 2 duże garście suszonych grzybów leśnych2 cebule1 łyżka masła klarowanego0,5 kg. kiszonej kapustywoda lub bulion/rosół2 liście laurowe2 łyżki majerankusól, pieprzZasmażka:1 łyżka smalcu3 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Grzyby namoczyć we wrzątku, zostawić na minimum 1 godzinę.Cebulę pokroić w kostkęW garnku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać grzyby.Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać na sicie, pokroić na mniejsze kawałki.Dodać do reszty składników.Smażyć kolejne 5 min na minimalnym gazie co jakiś czas mieszając.Całość podlać wybranym płynem.Dusić kolejne 40 min w między czasie doprawiając solą, pieprzem oraz majerankiem.Zasmażka:Na patelni rozgrzać smalec,wsypać mąkę, dokładnie wymieszać,dodać chochlę soku z kapusty, połączyć.Zasmażkę dodać do kapusty,wymieszać.



Smacznego