Wykonanie
Kiszona kapusta z
grzybami na ciepło, często kojarzy nam się z zimą, jednak jest ona świetnym dodatkiem do dania głównego.Super smakuje w połączeniu z gotowanymi
ziemniakami i
sztuką mięsa. Takim obiadem najemy się do syta.
Składniki: 2 duże garście
suszonych grzybów leśnych2
cebule1 łyżka
masła klarowanego0,5 kg.
kiszonej kapustywoda lub bulion/rosół2
liście laurowe2 łyżki
majerankusól,
pieprzZasmażka:1 łyżka
smalcu3 łyżki
mąki pszennej Przygotowanie:
Grzyby namoczyć we wrzątku, zostawić na minimum 1 godzinę.
Cebulę pokroić w kostkęW garnku rozgrzać
masło klarowane, zeszklić
cebulę, dodać
grzyby.
Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać na sicie, pokroić na mniejsze kawałki.Dodać do reszty składników.Smażyć kolejne 5 min na minimalnym gazie co jakiś czas mieszając.Całość podlać wybranym płynem.Dusić kolejne 40 min w
między czasie doprawiając
solą,
pieprzem oraz
majerankiem.Zasmażka:Na patelni rozgrzać
smalec,wsypać
mąkę, dokładnie wymieszać,dodać chochlę soku z
kapusty, połączyć.Zasmażkę dodać do
kapusty,wymieszać.
Smacznego