Wykonanie
Pin It
Kapusta z
grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogów. Pierogi z
kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów z
kapustą przygotować również
kapustę z
grzybami z dodatkiem
ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .
Proporcje dla 6 osóbCzas przygotowania : z namaczaniem 7 godzinSkładniki:1000 g
kiszonej kapusty60 g
suszonych grzybów250 g
cebuli300 g
ciecierzycy z zalewy4 łyżki Kujawskiego z
pomidorami,
czosnkiem i
bazyliąSólPieprz½ łyżeczki mielonego
kminku½ łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1
listek laurowyWykonanie:
Grzyby zalewamy
wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy .
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach
oleju, następnie dodajemy do niej
grzyby,
kapustę i
ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki
oleju i mieszamy.Porada: Nie wylewajmy
wody w której moczyły się
grzyby. Jeśli
kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie duszenia możemy ją podlać
wodą z
grzybów.