ßßß Cookit - przepis na Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami

Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Kapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogów. Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów z kapustą przygotować również kapustę z grzybami z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .
E-book można pobrać na tutaj .
Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania : z namaczaniem 7 godzin
Składniki:
1000 g kiszonej kapusty
60 g suszonych grzybów
250 g cebuli
300 g ciecierzycy z zalewy
4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
Sól
Pieprz
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 listek laurowy
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy.
Porada: Nie wylewajmy wody w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/kapusta-na-ciepo-z-ciecierzyca-i.html