Wykonanie
Pyszny, lekko
grzybowy, kremowy pasztet. Dzięki sporej ilości warzyw i
grzybów, wilgotny, nie przesuszony. Niestety jak zaczniemy pasztety robić w domu, nie powrócimy już do sklepowych. Piekłam w jednorazowych aluminiowych foremkach. Pasztet, jeżeli jest go za dużo, można zamrozić albo już upieczony, podzielony na mniejsze porcje, albo zamrażamy nie upieczoną jeszcze masę włożoną do foremki. Obydwie metody przetestowałam, i jedna i druga dobra.

składniki (2 foremki 10x 23 cm)250 g
wołowiny -
łopatka250 g
wieprzowiny - łopatka400 g podgardla250 g surowej wątroby kurzej
włoszczyzna ( 1
pietruszka, 1
marchewka,
seler,
por,
cebula)40 g
suszonych prawdziwków4
jajka1
bułka ok 60 g2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzczosnek granulowanymielone
ziele angielskiemielony
imbir+
wywar z gotowania
mięsa do rozrzedzenia masyparę plastrów
słoniny lub
boczku do foremekprzygotowanie
Mięsa oprócz
wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek
pieprzu,
listek laurowy,
ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością
wody - tak aby tylko
mięso zakryć, gotować do miękkości. Najwygodniej ugotować
mięso w szybkowarze. W drugim garnku ugotować w małej ilości
wody grzyby. Ugotowane
mięsa i warzywa wyjąć z
wywaru.
Wątróbkę włożyć do garnka, zalać częścią gorącego
wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do
mięsa. Część
wywaru odlać i namoczyć w nim
bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone
mięsa zmielić trzy
razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z
bułką, warzywami z rosołu,
cebulą.
Grzyby posiekać i dodać do masy razem z
pietruszką. Doprawić
solą,
pieprzem,
zielem angielskim i mielonym
imbirem i
czosnkiem. Dodać
jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając
wywar mięsny lub
grzybowy. Foremki posmarować tłuszczem, posypać
bułką tarta,dno i boki każdej wyłożyć cienkimi plasterkami
boczku. Nałożyć masę
pasztetową do 3/4 wysokości foremki , lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć plastrami
boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie trwało to jeszcze jakieś 40 minut. Ostudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej kroić następnego dnia. Smacznego!* Można dodać same
żółtka, a na końcu ubitą z
białek pianę - masa będzie delikatniejsza




