Wykonanie
W końcu. Po wielu próbach, zabiegach i eksperymentach, w końcu udało mi się ugotować prawdziwy, porządny domowy rosół. Może to
dziwne, nasz blog jest pełen potraw z całego świata, a właśnie na tej potrawie zawsze polegałam. Z tej okazji na chwilę rezygnujemy z egzotycznych klimatów, by pochwalić się efektem.Składniki na ok. 3 litry
wywaru:ok. 1,5 kg różnego rodzaju
mięsa wołowego (mostek,
szponder, pręga, kości wołowe)3 skrzydełka z
kurczaka4
marchewki3
pietruszkićwiartka
selerakawałek
poracebulanatka pietruszkiząbek
czosnku2
listki laurowe3 szt.
ziela angielskiegopieprz ziarnisty
sólMięso umyć, zalać zimną
wodą i odstawić na minimum godzinę do odmoczenia, w razie potrzeby wymienić
wodę. Odlać
wodę, w której się moczyło, jeszcze raz opłukać, zalać ok. 3 litrami zimnej
wody. Szybko doprowadzić do wrzenia, zebrać powstała pianę, następnie dodać
czosnek,
ziele angielskie,
liść laurowy i
pieprz, osolić i gotować na małym ogniu ok. 2,5 godziny. Odszumować, dodać oczyszczone warzywa (
cebulę można opalić), gotować jeszcze ok. godziny, na koniec doprawić świeżo mielonym
pieprzem. Wyjąć
mięso i warzywa,
wywar przecedzić. Podawać z
makaronem lub używać jako baza do zup.