Wykonanie
Bardzo udany pasztet. Mimo, że nie dodawałam
boczku, nie był ani trochę suchy - to zasługa warzyw i
pieczarek.
Mięso i warzywa zmiksowałam na gładką masę,
pieczarki tylko mocno posiekałam. Dzięki temu są w pasztecie bardziej wyczuwalne. Koniecznie dodajcie zielony, marynowany
pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu. Bardzo polecam!Przepis dodaję do akcji 'PieczarkowyTydzień 2016" prowadzonej przez Anię na blogu Mops w kuchni

składniki (1 foremka 10x 23 cm)250 g ugotowanego
mięsa kurczaka250 g
pieczarek1
cebulaugotowana
włoszczyzna z rosołu (1
marchewka, 2
pietruszki, 1/4 dużego
selera)2
jajka30 g
bułkiłyzka posiekanej
natki pietruszkiłyżeczka marynowanego
pieprzu zielonegosól,
pieprzgranulowany
czosnek (lub świeży )+ ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia
bułkiprzygotowanie
Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości.
Włoszczyznę odcedzić i odłożyć.
Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć.
pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju na małym ogniu aż zmięknie.
Cebulę zdjąć z patelni, na patelnię dolać trochę
oliwy, włożyć drobno posiekane
pieczarki, posolić, smażyć mieszając aż puszcza
wodę, a następnie tak długo aż
woda odparuje.
Mięso, odciśniętą
bułkę, warzywa i podsmażoną
cebulę zmielić trzy
razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) lub zmiksować w malakserze. Zmieloną masę doprawić
solą,
pieprzem i
czosnkiem. Dodać
pieczarki,
jajka,
zielony pieprz dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając trochę rosołu. Foremkę posmarować tłuszczem, posypać
bułką tartą, Nałożyć masę
pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć, temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. Smacznego!




