ßßß
składniki na 6 porcji1 średni brokułkość wieprzowa lub udko drobiowewłoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera )cebulaząbek czosnku3/4 szklanki mlekasólpieprz3/4 szklanki mąki1 jajkonatka pietruszkiprzepisKość zalewamy wodą około 1,5 litra , dodajemy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, cebulę, ząbek czosnku .Brokuła dzielimy na mniejsze różdżki dodajemy do gotującego się wywaru z kości i włoszczyzny, uważamy żeby go nie rozgotować. Zupę doprawiamy solą i pieprzem .W garnuszku mieszamy mąkę z jajkiem , wodą i szczyptą soli, na jednolite ciasto . Ciasto wlewamy powoli na gotującą się zupę i gotujemy do momentu jego wypłynięcia na powierzchnię, a następnie zupę zabielamy mlekiem .Podajemy z posiekaną pietruszką.