Wykonanie
Mało pracochłonna za to przepyszna zupa z
brokułami na bazie kości , to moja propozycja na dzisiejszy obiad , nie dość że dobrze smakuje to jeszcze jest bardzo prosta w przyrządzeniu .

składniki na 6 porcji1 średni
brokułkość wieprzowa lub udko drobiowe
włoszczyzna (
marchewka,
pietruszka, kawałek
pora, kawałek
selera )
cebulaząbek
czosnku3/4 szklanki
mlekasólpieprz3/4 szklanki
mąki1
jajkonatka pietruszkiprzepisKość zalewamy
wodą około 1,5 litra , dodajemy oczyszczoną i pokrojoną
włoszczyznę,
cebulę, ząbek
czosnku .
Brokuła dzielimy na mniejsze
różdżki dodajemy do gotującego się
wywaru z kości i
włoszczyzny, uważamy żeby go nie rozgotować. Zupę doprawiamy
solą i
pieprzem .W garnuszku mieszamy
mąkę z
jajkiem ,
wodą i szczyptą
soli, na jednolite ciasto . Ciasto wlewamy powoli na gotującą się zupę i gotujemy do momentu jego wypłynięcia na powierzchnię, a następnie zupę zabielamy
mlekiem .Podajemy z posiekaną
pietruszką.