ßßß
Składniki :2 korpusy drobiowe4,5 l wody4 marchewki1 korzeń pietruszki1 malutki por lub kawałek dużegokawałek selera1 cebulapęczek natki pietruszkisól , pieprz do smakukluski :2 jajka2 łyżki mąki2 łyżki wodyszczypta soli
Cebulę obieramy , przekrawamy na pół i każdą połówkę przypalamy nad ogniem ( można na gazie ) Korpusy płukamy , obieramy z nadmiaru tłuszczu i dzielimy na kawałki , wkładamy do garnka zalewamy 4,5 l wody , dodajemy obraną marchewkę ,pora, pietruszkę -korzeń, paloną cebulę , przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu , co jakiś czas zbierając cedzakiem , gromadzący się na powierzchni, bury szum-pianę . Jak już warzywa lekko zmiękną , solimy rosół i gotujemy jeszcze 20 minut , ciągle na małym ogniu , pod przykryciem .
Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy je z mięsa i odstawiamy . W kubku , rozcieramy wszystkie składniki na kluski , tak ,aby utworzyły gładkie ciasto – lekko lejące. Kluski lejemy z łyżki , prosto do gotującego się rosołu , same się porozdzielają. Dodajemy mięso , które obraliśmy z kości . Zostawiamy jeszcze 10 minut . Po czym wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem , posiekaną natką pietruszki i możemy serwować naszym chorym , a nawet zdrowym domownikom 😉 Kolejność użycia pieprzu , soli i natki jest nie przypadkowa – chodzi o zachowanie jak największej ilości smaku . Smacznego 😉