Wykonanie
Taki u mnie czas nastał, że co trochę jakieś
rybne kotleciki powstają. Tym razem świetne kotleciki z
tuńczyka z puszki. Znakomite zaraz po usmażeniu, ale bardzo smaczne jak wystygną, podane z
ostrym majonezowym sosem. Można zrobić małe, tak jak w przepisie, i wtedy bardzo dobrze sprawdzą się jako przekąska, możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu. Polecam.

składniki 11 - 12 sztukKotlecikipuszka
tuńczyka w
oliwie175 g - mała puszka
białej fasoli Cannellini na parzełyżka
szczypiorkułyżka posiekanej
pietruszki1/2
cebuli , drobno posiekanej1/3 szklanki
tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia1
jajkopłatki papryki do smaku
Sól i świeżo zmielony
czarny pieprzOlej roślinny do smażeniasos2- 3 łyżki
majonezu2 łyżki
kefiru1 ząbek
czosnku starty1 łyżeczka wasabiłyżeczka
pieprzu zielonego marynowanego
sól,
pieprzprzygotowanie
Fasolę rozdrobnić w blenderze, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną
rybę,
cebulę,
bułkę tartą,
pietruszkę i
szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem,
płatkami papryki. Dodać
jajko i wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki (moje ok 4 cm średnicy). Każdy kotlecik obtoczyć w
tartej bułce. Nadmiar
bułki strząsnąć.Na patelni rozgrzać
olej - sporo, ok 1 cm warstwa. Smażyć kotleciki, po kilka sztuk na raz, na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej z
ostrym sosem majonezowym i z dodatkiem
sałaty. Smacznego!







