ßßß Cookit - przepis na Roladki z kurczaka z nadzieniem fasolowym

Roladki z kurczaka z nadzieniem fasolowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja to roladki z kurczaka, wypełnione pełną smaku pastą z fasoli, rumianego boczku i cebulki. Smaki te doskonale się komponują z delikatnym mięsem drobiowym, stanowiąc proste w wykonaniu, lecz efektowne i bardzo smaczne, niebanalne danie.
4-6 filetów z piersi kurczaka
2 jajka z mlekiem, mąka i bułka tarta do panierowania
1 puszka białej fasoli – odsączona z zalewy, zalewę zachowujemy
8 plasterków surowego wędzonego boczku/bekonu – pokrojonego w drobna kostkę
1 cebula – obrana, drobno posiekana
1 mały ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki wędzonej papryki
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Olej lub oliwa do smażenia
Ew. wykałaczki
1. Odsączoną fasolę z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca) na puree. Można także użyć blendera.
Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek wraz z drobno posiekaną cebulą. Gdy będą już dobrze rumiane, dodajemy puree z fasoli oraz przeciśnięty czosnek, majeranek, wędzoną paprykę i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli pasta wymaga rozrzedzenia. Pod koniec doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem, by pasta była wyrazista.
2. Oczyszczone filety ostrożnie rozbijamy przez folię spożywczą, by miały jednolitą grubość.
Na każdym filecie rozsmarowujemy jednolitą warstwą nadzienie, po czym zwijamy całość w zgrabną, ścisłą roladkę. Jeśli widzimy taką potrzebę, każdą roladkę możemy dodatkowo zabezpieczyć wykałaczką.
Roladki panierujemy kolejno w mące, jajkach rozmąconych z mlekiem i szczyptą soli oraz w bułce tartej.
Roladki smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, na małym ogniu, ze wszystkich stron na złoto.
Możliwe, że pasty wystarczy na większą ilość filetów – zależy to od ich wielkości i ilości nadzienia, jaką damy do każdego z nich.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/06/Roladki-z-kurczaka-z-nadzieniem-fasolowym.html