Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to roladki z
kurczaka, wypełnione pełną smaku pastą z
fasoli, rumianego
boczku i
cebulki. Smaki te doskonale się komponują z delikatnym
mięsem drobiowym, stanowiąc proste w wykonaniu, lecz efektowne i bardzo smaczne, niebanalne danie.
4-6
filetów z piersi kurczaka2
jajka z
mlekiem,
mąka i
bułka tarta do panierowania1 puszka
białej fasoli – odsączona z zalewy, zalewę zachowujemy8 plasterków surowego wędzonego boczku/bekonu – pokrojonego w drobna kostkę1
cebula – obrana, drobno posiekana1 mały ząbek
czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka
majeranku½ łyżeczki wędzonej
paprykiSól i świeżo zmielony
czarny pieprz – do smaku
Olej lub
oliwa do smażeniaEw. wykałaczki1. Odsączoną
fasolę z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do
ziemniaków lub widelca) na puree. Można także użyć blendera.Na patelni, na niewielkiej ilości
oleju, podsmażamy pokrojony w drobną kostkę
boczek wraz z drobno posiekaną
cebulą. Gdy będą już dobrze rumiane, dodajemy puree z
fasoli oraz przeciśnięty
czosnek,
majeranek, wędzoną
paprykę i 2-3 łyżki zalewy z
fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z
fasoli, jeśli pasta wymaga rozrzedzenia. Pod koniec doprawiamy intensywnie do smaku
solą i
pieprzem, by pasta była wyrazista.2. Oczyszczone filety ostrożnie rozbijamy przez folię spożywczą, by miały jednolitą grubość.Na każdym filecie rozsmarowujemy jednolitą warstwą nadzienie, po czym zwijamy całość w zgrabną, ścisłą roladkę. Jeśli widzimy taką potrzebę, każdą roladkę możemy dodatkowo zabezpieczyć wykałaczką.Roladki panierujemy kolejno w
mące, jajkach rozmąconych z
mlekiem i szczyptą
soli oraz w
bułce tartej.Roladki smażymy na niedużej ilości rozgrzanego
oleju, na małym ogniu, ze wszystkich stron na złoto.Możliwe, że pasty wystarczy na większą ilość filetów – zależy to od ich wielkości i ilości nadzienia, jaką damy do każdego z nich.