ßßß
Składniki (na ok. 8 sztuk):Naleśniki:1 3/4 szklanki mąki250 ml mleka250 ml wody2 duże jajka1/2 łyżki oleju1/2 łyżeczki soliFarsz:800 g pieczarek150 g żółtego sera np. gouda1 duża cebula1 duży ząbek czosnku1 łyżka majerankusól (do smaku)świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)Dodatkowo:2 duże jajka (do panierowania)szczypta soli1 łyżeczka musztardybułka tarta (do panierowania)olej (do smażenia)
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.Farsz: Oczyszczone pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na dużym ogniu do całkowitego odparowania płynu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz całkowicie wystudzić.Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu. Posypać startym żółtym serem. Zwijać krokiety. Jajko roztrzepać z solą i musztardą. Krokiety panierować w jajku i bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło. Smacznego!