Wykonanie
Tak jakoś naszło mnie na krokiety. Dziś w wersji bezmięsnej, z
pieczarkami i
serem. Fajna alternatywa dla krokietów z
mięsem czy
kapustą i
grzybami. Z powodzeniem można przygotować ich więcej i odgrzać następnego dnia, kiedy nie mamy czas na gotowanie. Krokiety z
pieczarkami i
serem według mnie najlepiej smakują z domowych
ketchupem . Polecam!
Składniki (na ok. 8 sztuk):Naleśniki:1 3/4 szklanki
mąki250 ml
mleka250 ml
wody2 duże
jajka1/2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soliFarsz:800 g
pieczarek150 g
żółtego sera np. gouda1 duża
cebula1 duży ząbek
czosnku1 łyżka
majerankusól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)Dodatkowo:2 duże
jajka (do panierowania)szczypta
soli1 łyżeczka
musztardybułka tarta (do panierowania)
olej (do smażenia)
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.Farsz: Oczyszczone
pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości
oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę
cebulę. Dodać
pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć na dużym ogniu do całkowitego odparowania płynu. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem. Farsz całkowicie wystudzić.Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu. Posypać startym
żółtym serem. Zwijać krokiety.
Jajko roztrzepać z
solą i
musztardą. Krokiety panierować w
jajku i
bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło. Smacznego!