ßßß
- 2-3 jaja (w zależności od wielkości),- 1 szklanka mąki,- szczypta soli- 1/4 szklanki wody gazowanej,(farsz)- pieczarki (400g)- cebula (1 duża),- ser żółty (ok. 200g),- sól, pieprz do smaku(dodatkowo)- 1 jajko,- 1/3 szklanki mleka,- bułka tarta do panierki,- olej do smażenia.Mąkę przesiać, dodać mleko, jaja, szczyptę soli i wymieszać wszystkie składniki. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z odrobiną oleju, smażyć obustronnie.
Pieczarki umyć i obrać, razem z cebulą pokroić w kostę . Cebulę zeszklić na patelni, nastepnie dodać pieczarki i podsmażyć do momentu aż cała woda odparuje, można farsz lekko posolić. Odstawić do przestudzenia. Wymieszać pieczarki z serem.Wyłożyć farsz na środek każdego naleśnika (ok.3 łyżki). Dwa równoległe bolgi złożyć do środka, ale tak by na siebie nie nachodziły i zwinąć wzdłuż, w rulon. W jednej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Obtaczać krokiety po kolei, najpierw jajku, nastepnie w bułce tartej.Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Smacznego, Kasia ; )