Wykonanie
Krokiet, czyli zapiekany naleśnik z farszem. Tradycyjne naleśniki można przygotować na wiele różnych sposobów, a to jeden z nich.Składniki:(naleśniki)- 1 szklanka
mleka- 2-3
jaja (w zależności od wielkości),- 1 szklanka
mąki,- szczypta
soli- 1/4 szklanki
wody gazowanej,(farsz)-
pieczarki (400g)-
cebula (1 duża),-
ser żółty (ok. 200g),-
sól,
pieprz do smaku(dodatkowo)- 1
jajko,- 1/3 szklanki
mleka,-
bułka tarta do panierki,-
olej do smażenia.
Mąkę przesiać, dodać
mleko,
jaja, szczyptę
soli i wymieszać wszystkie składniki. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać
wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z odrobiną
oleju, smażyć obustronnie.
Pieczarki umyć i obrać, razem z
cebulą pokroić w kostę .
Cebulę zeszklić na patelni, nastepnie dodać
pieczarki i podsmażyć do momentu aż cała
woda odparuje, można farsz lekko posolić. Odstawić do przestudzenia. Wymieszać
pieczarki z
serem.Wyłożyć farsz na środek każdego naleśnika (ok.3 łyżki). Dwa równoległe bolgi złożyć do środka, ale tak by na siebie nie nachodziły i zwinąć wzdłuż, w rulon. W jednej miseczce roztrzepać
jajko z
mlekiem, a do drugiej wsypać
bułkę tartą. Obtaczać krokiety po kolei, najpierw
jajku, nastepnie w
bułce tartej.Smażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.Smacznego,
Kasia ; )