ßßß
Składniki:- 500g mięsa mielonego,- 350g pieczarek,- 1 cebula,- puszka pomidorów 400g,- 150g żółtego sera,- 2 łyżki bułki tartej,- jajko,- sól, pieprz do smaku,- olej do smażenia.(naleśniki)- 2 szklanki mleka,- 3 jaja,- 2 szklanki mąki,- szczypta soli- 1/4 szklanki wody gazowanej.Mąkę przesiać, dodać mleko, 3 jaja, szczyptę soli i wymieszać wszystkie składniki. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z odrobiną oleju, smażyć obustronnie.Mięso mielone przyprawić, wbić jajko, dodać bułkę tartą i wymieszać (najlepiej widelcem), smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej. Jak mięso będzie gotowe dodać puszkę pomidorów i podgrzewać na małym ogniu. Cebulę obrać i pokroić, pieczarki umyć, obrać i pokroić w dowolny sposób. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju lub masła i wrzucić cebulkę, po chwili dodać pokrojone pieczarki. Usmażone pieczarki z cebulką dodać do mięsa mielonego. Wszystko wymieszać. Na każdym naleśniku układać farsz i zwinąć. Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posmarować odrobiną sosu pomidorowego i zetrzeć żółty ser na tarce. Podpiec ok. 10 min w temp. 200 stpni C (do momentu aż ser się rozpuści).
Smacznego, Kasia ; )