Wykonanie
Bardzo smaczne i sycące naleśniki z
mięsem mielonym,
pieczarkami,
cebulką w
sosie pomidorowym zapieczone z
serem. Prawda, że a`la bolognese? Właśnie tak się kojarzą. Idealne na obiad lub kolację.
Składniki:- 500g
mięsa mielonego,- 350g
pieczarek,- 1
cebula,- puszka
pomidorów 400g,- 150g
żółtego sera,- 2 łyżki
bułki tartej,-
jajko,-
sól,
pieprz do smaku,-
olej do smażenia.(naleśniki)- 2 szklanki
mleka,- 3
jaja,- 2 szklanki
mąki,- szczypta
soli- 1/4 szklanki
wody gazowanej.
Mąkę przesiać, dodać
mleko, 3
jaja, szczyptę
soli i wymieszać wszystkie składniki. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać
wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z odrobiną
oleju, smażyć obustronnie.
Mięso mielone przyprawić, wbić
jajko, dodać
bułkę tartą i wymieszać (najlepiej widelcem), smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej. Jak
mięso będzie gotowe dodać puszkę
pomidorów i podgrzewać na małym ogniu.
Cebulę obrać i pokroić,
pieczarki umyć, obrać i pokroić w dowolny sposób. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju lub
masła i wrzucić
cebulkę, po chwili dodać pokrojone
pieczarki. Usmażone
pieczarki z
cebulką dodać do
mięsa mielonego. Wszystko wymieszać. Na każdym naleśniku układać farsz i zwinąć. Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posmarować odrobiną
sosu pomidorowego i zetrzeć
żółty ser na tarce. Podpiec ok. 10 min w temp. 200 stpni C (do momentu aż
ser się rozpuści).
Smacznego,
Kasia ; )