Wykonanie
Typowe
filety z piersi kurczaka mogą stać się całkowicie wyjątkowym daniem, jeśli podamy je ze smacznym sosem. Do tego
ryż lub puree ziemniaczane, i mamy smaczny, szybki a przy tym elegancki obiad.
6
pieczarek1 łyżka
mąki pszennej1,5 szklanki zimnego
mleka100 g
śmietankowego serka topionego1 ząbek
czosnku - obrany, posiekany2 duże garści
świeżego szpinaku - umytego, odsączonego, bez ogonków
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek lub
olej do smażenia
filety z piersi kurczaka+
jajko,
maka i
bułka tarta do panierowania1. Dzisiejsze danie można przygotować z
kurczakiem panierowanym (tak, jak na zdjęciu), z
kurczakiem obtoczonym w
mące lub jedynie oprószonym
solą i
pieprzem - jak wolcie. Wybieracie swoją wersję i smażycie. W międzyczasie gotujecie również
ryż lub
ziemniaki.2. W rondlu lub ganku rozgrzewamy 2-3 łyżki
oliwy. Podsmażamy lekko pokrojone w plastry
pieczarki, aż zaczną być aromatyczne, bez rumienienia. Dodajemy
mąkę i mieszamy.Następnie, mieszając, wlewamy równym strumieniem zimne
mleko. Gdy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć, dodajemy
serek topiony i mieszamy, aż
serek się rozpuści. Dodajemy
czosnek i
szpinak, gotujemy razem ok. minutę, po czym doprawiamy sos intensywnie do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Jeśli
sos jest za gęsty, możemy rozrzedzić go dodatkowym
mlekiem. Jeśli jest za rzadki, zagęszczamy dodatkową
mąką.3. Usmażone
filety kurczaka kroimy w paski, umieszczamy na talerzu na
ryżu lub ziemniakach i polewamy porcją sosu.