Wykonanie
To danie z gatunku tych, które po prostu nie mogą się nie udać. Delikatne
filety z piersi kurczaka podduszone z aromatycznymi
grzybami, z dodatkiem
sera. Potrawa bardzo szybka, bardzo prosta, a jednocześnie - bardzo smaczna.
2-3
filety z piersi kurczakasól i świeżo zmielony
czarny pieprzmąka pszenna +
jajka +
bułka tarta do panierowania350 - 500 g
pieczarek1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
tymiankusól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakustarty na tarce
żółty ser o wyrazistym smaku (w mnie
cheddar)2/3 szklanki
bulionu warzywnego lub drobiowego + 1 łyżeczka
mąki pszennejoliwa z oliwek lub
olej do smażenia1.
Pieczarki kroimy na plastry. Podsmażamy szybko na patelni, na niewielkiej ilości
oliwy, wraz z obranym i przeciśniętym ząbkiem
czosnku oraz
tymiankiem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gdy
pieczarki zaczną się robić złote, zdejmujemy je z patelni.2. Na tej samej patelni smażymy podzielone na mniejsze kawałki, bardzo lekko rozbite
filety kurczaka, oprószone z obu stron delikatnie
solą i
pieprzem, panierowane kolejno w
mące, rozmąconych jajkach oraz
bułce tartej.Gdy jedna strona będzie już złota, przekładamy każdy kotlet na drugą stronę i zsuwamy ku środkowi patelni, by
mięso utworzyło w miarę jednolitą warstwę, bez odstępów. Układamy na wierzchu podsmażone
pieczarki oraz starty
żółty ser. Smażymy minutę, po czym wlewamy na patelnię
bulion rozmieszany z 1 łyżeczką
mąki.Przykrywamy patelnię pokrywką, po czym zmniejszamy płomień.Dusimy całość, aż
ser się roztopi.Podajemy z
ziemniakami lub
kaszą.