Wykonanie
Pomysł na to danie znam w zasadzie od zawsze, ponieważ podobne
pieczarki robiła moja Babcia. Nazywałam je nawet "sekretem krasnoludków", ponieważ
grzybowe kapelusze kryją smaczną niespodziankę. W dawniejszych czasach do dyspozycji były wyłącznie
pieczarki w standardowym rozmiarze. Obecnie wolę używać ogromnych
pieczarek portobello - wówczas na porcję wystarcza jeden duży
grzyb zamiast kilku małych. Od siebie dodaję także sos, który podkreśla smak dania. Polecam, ponieważ jest to ładny sposób na niebanalną odmianę kotleta mielonego.

500 g
mielonego mięsa (dowolnego, jakie lubicie: wołowe, wieprzowo - wołowe, wieprzowe lub drobiowe)1 obrana, jak najdrobniej posiekana
cebula1 obrany, przeciśnięty ząbek
czosnku1 duże
jajko2 kromki ciemnego
chleba bez skórki1 łyżeczka
tymiankusól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
mąka pszenna do obtoczenia
oliwa z oliwek do smażenia6 dużych
pieczarek portobello lub odpowiednia ilość normalnych
pieczareksos:2/3 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego1/2 łyżeczki
tymianku2 łyżeczki
sosu sojowo - grzybowego1/3 szklanki
śmietanki 12% lub 18% (nie kwaśnej
śmietany)2 łyżeczki
mąki pszennejsól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku1.
Mięso mielone wyrabiamy na jednolitą masę z dodatkiem namoczonego w wodzie i odciśniętego
chleba,
cebuli,
czosnku,
jajka i przypraw.2. Oczyszczone
pieczarki pozbawiamy ogonków. Podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy stroną, gdzie był ogonek do dołu, na złoto.Następnie każdą
pieczarkę faszerujemy
mięsem mielonym, dając ok. 1 cm
mięsa ponad wysokość
pieczarki. Mamy zatem na dole
pieczarkę, a na górze 1 cm kotlet. Każdy
pieczarkowy kotlet obtaczamy od strony
mięsnej w
mące.3. Kotlety smażymy na złoto, najpierw od strony z
mięsem. Następnie, kiedy
pieczarka również będzie rumiana, wlewamy
bulion i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość na małym ogniu przez 5-10 minut.4. Zdejmujemy kotlety z patelni i przygotowujemy sos. Do gotującego się na patelni
bulionu dodajemy
sos sojowo grzybowy oraz
śmietankę rozmieszaną z
mąką. Zagotowujemy sos, by zgęstniał i doprawiamy do smaku
tymiankiem,
sola i
pieprzem.Kotlety podajemy z sosem. Pasują do tego
ziemniaki lub
kasza.