ßßß




1,5 kg ziemniaków (wybierzcie mączystą odmianę)2 jaja2 duże cebule2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 %2 ząbki czosnku (opcjonalnie)300 gramów chudego wędzonego boczku (parzony również się nada)2 kopiaste łyżki kaszy manny (zwykłej)3/4 szklanki mąki pszennej1 kopiasta łyżeczka mielonego czarnego pieprzu3/4 łyżeczki soli (jeśli użyjecie boczku parzonego, dajcie 1 płaską łyżeczkę)Boczek kroimy na cienkie paseczki lub drobną kostkę, podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), jeśli mamy chudy boczek dodajemy odrobinę oleju. Następnie przekładamy do miski (bez wytopionego tłuszczu) i lekko schładzamy.
Ziemniaki i drugą cebulę trzemy jak na placki ziemniaczane, ja zmieliłam je w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach.
Starte ziemniaki osączamy częściowo z soku ( nie mają być całkiem "suche", możemy to zrobić np. odciskając je na gęstym sicie).
Do ziemniaków dodajemy jaja, mąkę, kaszę, śmietanę i przyprawy, mieszamy łyżką.
Na końcu wsypujemy boczek z cebulką, ponownie mieszamy.
Foremkę keksową o długości 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wygładzamy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 130 minut, zasada jest taka, wierzch ma być zarumieniony, a włożony patyczek suchy.Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie sosu, gulaszu etc.