ßßß Cookit - przepis na babka ziemniaczana z boczkiem (bambrzok)

babka ziemniaczana z boczkiem (bambrzok)

nazwa

Wykonanie

Potrawa klasyczna o tylu nazwach, ile jest regionów, w których ją pałaszują :). Wspaniałe jedzonko nie tylko dla ziemniaczanych smakoszy. Podałam ją z sosem pieczarkowym i ogórkami kiszonymi z chili, pyszności !
P.S Babka będzie również smaczna na drugi dzień, na przykład podsmażona na patelni podana z gulaszem wp lub wołowym, mniam..
1,5 kg ziemniaków (wybierzcie mączystą odmianę)
2 jaja
2 duże cebule
2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 %
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
300 gramów chudego wędzonego boczku (parzony również się nada)
2 kopiaste łyżki kaszy manny (zwykłej)
3/4 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
3/4 łyżeczki soli (jeśli użyjecie boczku parzonego, dajcie 1 płaską łyżeczkę)
Boczek kroimy na cienkie paseczki lub drobną kostkę, podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), jeśli mamy chudy boczek dodajemy odrobinę oleju. Następnie przekładamy do miski (bez wytopionego tłuszczu) i lekko schładzamy.
Ziemniaki i drugą cebulę trzemy jak na placki ziemniaczane, ja zmieliłam je w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach.
Starte ziemniaki osączamy częściowo z soku ( nie mają być całkiem "suche", możemy to zrobić np. odciskając je na gęstym sicie).
Do ziemniaków dodajemy jaja, mąkę, kaszę, śmietanę i przyprawy, mieszamy łyżką.
Na końcu wsypujemy boczek z cebulką, ponownie mieszamy.
Foremkę keksową o długości 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wygładzamy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 130 minut, zasada jest taka, wierzch ma być zarumieniony, a włożony patyczek suchy.
Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie sosu, gulaszu etc.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/11/babka-ziemniaczana-z-boczkiem-bambrzok.html