ßßß
Składniki:- 1,5 kg ziemniaków- 25 dag boczku- 20 dag sera żółtego- 400 gr śmietany(12% lub 18%)- 1 ząbek czosnku- 1 jajko- 2 średnie cebule- sólSposób przygotowania:Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Ser żółty ścieramy i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek, jajko i łyżeczkę soli.Całość mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę ziemniaków. Układamy je równomiernie i obsypujemy solą.Następnie na ziemniakach układamy przesmażony boczek z cebulą, a na nich układamy kolejną warstwę ziemniaków.Na całości układamy równomiernie śmietanę z serem.Ziemniaki pieczemy bez przykrycia około 40 minut do momentu, aż ser zacznie się rumienić.Smacznego!
