Wykonanie
Ostatnio w moje łaski ponownie wszedł
ziemniak. Przez dłuższy czas to warzywo mogłoby dla mnie nie istnieć, ale ostatnio od nowa odkrywam co dobrego można zrobić ze zwykłego
ziemniaka.Niedawno prezentowałem Wam przepis zapiekane
ziemniaki, tym razem zapiekanka ziemniaczana. Zapiekanka jest przepyszna. Jedyny problem z nią to taki, że jest tak dobra, że znika z talerzy w zastraszającym tempie.
Składniki:- 1,5 kg
ziemniaków- 25 dag
boczku- 20 dag
sera żółtego- 400 gr
śmietany(12% lub 18%)- 1 ząbek
czosnku- 1
jajko- 2 średnie
cebule-
sólSposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
Boczek i
cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ser żółty ścieramy i przekładamy do miski. Dodajemy
śmietanę, rozgnieciony
czosnek,
jajko i łyżeczkę
soli.Całość mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę
ziemniaków. Układamy je równomiernie i obsypujemy
solą.Następnie na ziemniakach układamy przesmażony
boczek z
cebulą, a na nich układamy kolejną warstwę
ziemniaków.Na całości układamy równomiernie
śmietanę z
serem.
Ziemniaki pieczemy bez przykrycia około 40 minut do momentu, aż
ser zacznie się rumienić.Smacznego!