ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa ziemniaczana

Kiełbasa ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-2 kg ziemniaków
-duża cebula
-2 jajka
-200g boczku
-czosnek
-sól, pieprz
-ok.3 m jelit wieprzowych
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoto , dodajemy cebulę, lekko studzimy.
Do boczku dodajemy masę ziemniaczaną, , przeciśnięty czosnek,jajka , doprawiamy .
Wcześniej namoczone jelita, płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą.
Nadziewamy jelita farszem , najlepiej zrobić to przez maszynkę/ w każdej jest przystawka/. Jelita muszą być dość luźne, więc nadzienia powinno być tak do 3/4.
Można formować małe kiełbaski poprzez przewinięcie albo zawiązanie sznurkiem.Brytfannę smarujemy trochę olejem, , układamy kiełbaski i pieczemy
w 180 st ok.45 min.W połowie pieczenia , kiełbaski obrócić.
Dobrze smakują z kwaśną śmietaną.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/04/03/kielbasa-ziemniaczana