Wykonanie
Składniki:-2 kg
ziemniaków-duża
cebula-2
jajka-200g
boczku-
czosnek-
sól,
pieprz-ok.3 m jelit wieprzowychWykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoto , dodajemy
cebulę, lekko studzimy.Do
boczku dodajemy masę ziemniaczaną, , przeciśnięty
czosnek,
jajka , doprawiamy .Wcześniej namoczone jelita, płuczemy kilka
razy pod bieżącą
wodą.Nadziewamy jelita farszem , najlepiej zrobić to przez maszynkę/ w każdej jest przystawka/. Jelita muszą być dość luźne, więc nadzienia powinno być tak do 3/4.Można formować małe
kiełbaski poprzez przewinięcie albo zawiązanie sznurkiem.Brytfannę smarujemy trochę
olejem, , układamy
kiełbaski i pieczemyw 180 st ok.45 min.W połowie pieczenia ,
kiełbaski obrócić.Dobrze smakują z kwaśną
śmietaną.