Wykonanie
            Składniki:-2 kg 
ziemniaków-duża 
cebula-2 
jajka-200g 
boczku-
czosnek-
sól, 
pieprz-ok.3 m jelit wieprzowychWykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoto , dodajemy 
cebulę, lekko studzimy.Do 
boczku dodajemy masę ziemniaczaną, , przeciśnięty 
czosnek,
jajka , doprawiamy .Wcześniej namoczone jelita, płuczemy kilka 
razy pod bieżącą 
wodą.Nadziewamy jelita farszem , najlepiej zrobić to przez maszynkę/ w każdej jest przystawka/. Jelita muszą być dość luźne, więc nadzienia powinno być tak do 3/4.Można formować małe 
kiełbaski poprzez przewinięcie albo zawiązanie sznurkiem.Brytfannę smarujemy trochę 
olejem, , układamy 
kiełbaski i pieczemyw 180 st ok.45 min.W połowie pieczenia , 
kiełbaski obrócić.Dobrze smakują z kwaśną 
śmietaną.
