Wykonanie
Placki ziemniaczane zna każdy a lubi większość. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Pewnie dlatego często pojawiały się i nadal pojawiają na naszych stołach.
Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który najczęściej stosuję.

SKŁADNIKI:
1,5 kg
ziemniaków (najlepiej mączystych)
2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku (opcjonalnie)
jajkosól,
czarny pieprz2-3 łyżki
mąki pszennej (opcjonalnie)
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki,
cebule i opcjonalnie
czosnek obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sok z
ziemniaków pozostawiamy do opadnięcia. Płyn wylewamy a powstałą na dnie naczynia
mączkę ziemniaczaną łączymy z
ziemniakami i
jajkiem. Wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.
W zależności od
ziemniaków i efektywności Waszej sokowirówki dodatek
mąki pszennej może być niekonieczny, i tak jest najlepiej. W razie konieczności dodajemy tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Jeśli nie dysponujecie sokowirówką możecie zetrzeć
ziemniaki na tarce o małych oczkach i bardzo dobrze odcisnąć do garnka a następnie pozostawić do sedymentacji, zlać płyn i dodać wytworzoną
mączkę ziemniaczaną.
Smażymy na
oleju na rozgrzanej patelni pilnując aby tłuszcz w niewielkiej ilości był cały czas na patelni (smażenie placków ziemniaczanych bez tłuszczu po prostu się nie udaje ).
Serwujemy wg gustu z
cukrem,
śmietaną, gulaszem, sosem lub jak tylko lubicie.