ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Placki ziemniaczane zna każdy a lubi większość. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Pewnie dlatego często pojawiały się i nadal pojawiają na naszych stołach.
Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który najczęściej stosuję.
SKŁADNIKI:
1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
jajko
sól, czarny pieprz
2-3 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki, cebule i opcjonalnie czosnek obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sok z ziemniaków pozostawiamy do opadnięcia. Płyn wylewamy a powstałą na dnie naczynia mączkę ziemniaczaną łączymy z ziemniakami i jajkiem. Wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
W zależności od ziemniaków i efektywności Waszej sokowirówki dodatek mąki pszennej może być niekonieczny, i tak jest najlepiej. W razie konieczności dodajemy tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Jeśli nie dysponujecie sokowirówką możecie zetrzeć ziemniaki na tarce o małych oczkach i bardzo dobrze odcisnąć do garnka a następnie pozostawić do sedymentacji, zlać płyn i dodać wytworzoną mączkę ziemniaczaną.
Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni pilnując aby tłuszcz w niewielkiej ilości był cały czas na patelni (smażenie placków ziemniaczanych bez tłuszczu po prostu się nie udaje ).
Serwujemy wg gustu z cukrem, śmietaną, gulaszem, sosem lub jak tylko lubicie.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/placki-ziemniaczane.html