Wykonanie
Za oknem coraz zimniej, czas więc na bardziej konkretne posiłki. Dziś proponuję kaszotto z
pieczarkami. To taka polska wersja włoskiego risotto :) Użyłam
kaszy pęczak, ponieważ chyba najlepiej pasuje do tego dania. Oczywiście, jak nie masz pęczaku to możesz go zastąpić
kaszą perłową lub gryczaną.porcja dla 3 osób
200g
kaszy pęczak200g
pieczarek1l
bulionu drobiowego lub warzywnego50g
sera twardego, startego na tarce o drobnych oczkach ( u mnie njeguski sir)100ml
śmietanyjajkopieprz czarnysól himalajska
Pieczarki pokrój w plastry, podsmaż je na niewielkiej ilości
oleju. W garnku z grubym dnem rozpuść łyżkę
masła, następnie dodaj
kaszę. Podpraż ją przez ok. 2 minuty, a następnie zalej szklanką
bulionu. Gotuj
kaszę ok. 20. minut, dolewaj
bulion gdy
kasza go wchłonie. W kubku rozmieszaj
jajko z
śmietaną i
serem.Gdy
kasza będzie już miękka zmniejsz ogień, dodaj podsmażone
pieczarki i powoli dolewaj sos
śmietanowy. Na koniec dodaj
sól i
pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszaj, podgrzej jeszcze ok. 2 minut.Smacznego