ßßß Cookit - przepis na Kaszotto z pieczarkami

Kaszotto z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Za oknem coraz zimniej, czas więc na bardziej konkretne posiłki. Dziś proponuję kaszotto z pieczarkami. To taka polska wersja włoskiego risotto :) Użyłam kaszy pęczak, ponieważ chyba najlepiej pasuje do tego dania. Oczywiście, jak nie masz pęczaku to możesz go zastąpić kaszą perłową lub gryczaną.
porcja dla 3 osób
200g kaszy pęczak
200g pieczarek
1l bulionu drobiowego lub warzywnego
50g sera twardego, startego na tarce o drobnych oczkach ( u mnie njeguski sir)
100ml śmietany
jajko
pieprz czarny
sól himalajska
Pieczarki pokrój w plastry, podsmaż je na niewielkiej ilości oleju. W garnku z grubym dnem rozpuść łyżkę masła, następnie dodaj kaszę. Podpraż ją przez ok. 2 minuty, a następnie zalej szklanką bulionu. Gotuj kaszę ok. 20. minut, dolewaj bulion gdy kasza go wchłonie. W kubku rozmieszaj jajko z śmietaną i serem.
Gdy kasza będzie już miękka zmniejsz ogień, dodaj podsmażone pieczarki i powoli dolewaj sos śmietanowy. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszaj, podgrzej jeszcze ok. 2 minut.
Smacznego
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/10/kaszotto-z-pieczarkami.html