Wykonanie
Nuggets to malutkie, chrupiące kotleciki drobiowe. Można je podawać na dziesiątki różnych sposobów, dlatego zdecydowałem się umieścić je tutaj jako odrębny przepis.Nugget to z
języka angielskiego bryłka, samorodek i tak też wyglądają te miniaturowe kotlety z kurczaka. Mają formę niewielkich, złocistobrązowych, nieregularnych bryłek, z chrupiącą panierką i mięciutkim, kurczakowym wnętrzem. Przygotowujemy je bardzo podobnie jak zwyczajne kotlety z kurczaka . Potrzebne będą następujące…Składniki na nuggets200g piersi z kurczaka,1
jajko (przynajmniej M-ka),
bułka tarta,suszony czosnek granulowany,
sól oraz świeżo mielony,
czarny pieprz,pół rondelka
oleju rzepakowego.Filety z kurczaka płuczemy i kroimy najpierw na wzdłużne paski o szerokości kciuka, a
potem w poprzek na w miarę równą kostkę. Dobrze byłoby, gdyby pierś z kurczaka była zamrożona. Częściowe, szybkie rozmrożenie w kuchence mikrofalowej do postaci, gdy staje się lekko ziarnista, ale nadal nie rozpływa się pod palcami, niebywale ułatwia krojenie i wychodzą fajne, prostopadłościenne nuggets. Pokrojonego kurczaka przesypujemy do miseczki, albo innego głębszego naczynia (ważne!) i doprawiamy suszonym czosnkiem. Sypiemy obficie. Myślę, że nie będzie przesadą cała łyżeczka granulatu. Dodajemy też dużą szczyptę
soli i
czarny pieprz w ilości kilku obrotów młynka. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na godzinkę, żeby nuggets przeszły aromatem przypraw.W rondelku rozgrzewamy
olej rzepakowy (u mnie rozgrzewa się ok. 7–10 min.), a w międzyczasie bierzemy się za panierowanie nuggets. Do miseczki z krajanką z kurczaka wbijamy całe
jajko. Zawartość miseczki mieszamy przy okazji rozbełtując
jajko. Następnie dosypujemy
bułkę tartą w takiej ilości, aby nuggets ładnie się obtoczyły i dalej mieszamy. Warto to robić na raty, żeby nie zużyć zbyt wiele
bułki. Zamiast
bułki można też użyć
mąki kukurydzianej, chociaż moim zdaniem “nagetsy” smaczniejsze wychodzą panierowane w
bułce.
Nuggets smażymy w rozgrzanym uprzednio głębokim tłuszczu na rumiany kolor ok. 5–10 min. Na początek możemy wrzucić jedną sztukę i sprawdzić w ten sposób czy
olej ma właściwą temperaturę. Nuggets powinien od razu zacząć bąbelkować, ale nie na tyle, żeby tworzyć na powierzchni fontannę (wybrzuszenie) z pęcherzyków. Ten ostatni przypadek świadczy o tym, że
olej przegrzaliśmy i trzeba go będzie trochę ostudzić.Nuggets z kurczaka podajemy z ziemniaczkami,
ryżem,
kaszą i surówką/sałatką lub też gotową mieszanką smażonych lub duszonych warzyw. Co kto lubi. Smacznego!
Nuggets to malutkie, chrupiące kotleciki drobiowe, w złocistobrązowej panierce. Bardzo smaczne zarówno z ziemniakami jak i z różnokolorowymi warzywami.Składniki:20dag filetu z kurczaka1
jajko (przynajmniej M-ka)
bułka tartasuszony czosnek granulowany,
sól oraz świeżo mielony,
czarny pieprzpół rondelka
oleju rzepakowego